Američka vlada se aktivno uključila, žele da se pomno istraži: Bez odgađanja da se pozovu odgovorne osobe na odgovornost!

Sjedinjene Države pozvale su vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje koji ukazuju na to da su se u RS prošlog vikenda veličali ratni zločinci u incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradovima gdje je tokom rata protjerano nesrpsko stanovništvo.

“Pozivamo nadležna tijela da istraže ove incidente bez odgađanja i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost”, rekao je glasnogovornik State Departmenta, prenosi Reuters.

Vlasti RS u nedjelju su u Banjoj Luci obilježili 9. januar koji u tom entitetu proslavljaju kao Dan RS, uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je taj datum proglasio neustavnim.

Naime, prema odluci Ustavnog suda obilježavanje praznika 9. januara je neustavno jer diskriminira druge religijske i etničke grupe.

“Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog izvještaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim na povratnike u entitetu RS tokom vikenda”, kazao je glasnogovornik.

Proslava koja je održana u nedjelju je uključivala paradu naoružane policije kroz Banja Luku. Na videosnimkama objavljenim na društvenim mrežama vide se sudionici kako pjevaju pjesme slaveći rat, uključujući jedan na kojem se navode gradovi u kojima su nesrbi masakrirani i protjerani, piše Reuters.

Komemoraciji su prisustvovali kineski i ruski diplomati te dužnosnici iz susjedne Srbije.

U ponedjeljak je i Europska unija reagirala na ceremoniju održanu proteklog vikenda, kazavši kako vodstvo bh. Srba riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi poticati tenzije.

Washington je prošle sedmice sankcionirao Dodika za “destabilizirajuće i koruptivne aktivnosti i pokušaje razbijanja” Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.