Američki State Department izdao nova upozorenja za putovanje u BiH: Pojačajte oprez, terorističke grupe smišljaju napade

State Department izdao je nova upozorenja za Amerikance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu pod nazivom “Alert: Bosnia and Herzegovina Travel Advisory Level 3: Reconsider Travel”, a zbog nesigurnosti i mogućih terorističkih napada.

Upozorenje je prenijela i internet stranica Ambasade SAD u BiH.

– Razmislite o putovanju u Bosnu i Hercegovinu zbog pandemije Covida 19. Pojačajte oprez u Bosni i Hercegovini zbog terorizma i nagaznih mina – navodi se na web stranici.

Dalje kažu, “terorističke grupe nastavljaju smišljati moguće napade u Bosni i Hercegovini”.

-Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportna čvorišta, tržnice/trgovačke centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne površine- navode u izvještaju.

Izdato je upozorenje i za opasnost od minskih polja, koja kako navode, mogu predstavljati prijetnju američkim državljanima.

– Minska polja i mine su prisutni u cijeloj Bosni i Hercegovini. Iako su sumnjiva opasna područja obično jasno označena, svake godine ubijeno ili ozlijeđeno nekoliko ljudi – navode iz Ambasade SAD-a u BiH.

Također, Centri za prevenciju bolesti (CDC) izdali su Obavijest o zdravstvenom stanju na putovanju za Bosnu i Hercegovinu 3. stepena zbog Covida19, koja ukazuje na visoku razinu koronavirusa u zemlji.

– Vaš rizik od dobivanja Covida i razvoja teških simptoma može biti manji ako ste potpuno vakcinisani vakcinama koje je odobrila FDA. Prije planiranja bilo kakvog međunarodnog putovanja, molimo vas da pregledate posebne preporuke CDC -a za potpuno cijepljene i necijepljene putnike – preporuke su američkim državljanima na stranicama State Departmenta i Američke ambasade u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.