Bosanac iz njemačkog Bundestaga Adis Ahmetović “zagrmio”: “Ne trebamo se bojati, nama u Njemačkoj i ostatku EU je jasno da BiH treba ući u NATO”

Na Zoom sastanku Pokreta “Snaga domovine” sinoć je između ostalih govorio i zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović.

Ovom prilikom iznio je mišljenje da je ovo ključna godina za Bosnu i Hercegovinu.

“Demokratija mora pobijediti. Moramo izabrati pobjedu demokratije.

Svaki Bosanac i Hercegovac koji ima pasoš mora ići na izbore i glasati. Nije to bitno samo da stopiramo stranke koje imaju ratnu retoriku i koje teže separizmu, nego da svijetu pokažemo da demokratija u BiH živi.

To možemo pokazati samo ako veliki procenat ljudi izađe na izbore”, rekao je Ahmetović.

Osvrnuo se na svoj rad u Bundestagu.

“Jasmina (Jasmina Hostert, zastupnica u njemačkom Bundestagu, rodom iz Sarajeva op. a.) i ja pokušavamo BiH u Bundestagu staviti na agendu, da se BiH ne zaboravi. BiH je bitna za mir i za slobodu u cijeloj Evropi. Veliki bh. gen je u Bundestagu. Svi su stali uz BiH u Bundestagu i svi su vidjeli da je BiH bitna.

Bilo je bitno da neko starta tu diskusiju. Borim se za BiH. Sudbina je da moji roditelji dođu 92’ u Njemačku, a ja sam se rodio 93’. Sudbina je htjela kasnije da uđem u Bundestag.

Sada neke političke strane probaju secesiju voditi u BiH. Ja imam neki mali uticaj da pokušam spasiti BiH.

Nedavno smo imali raspravu u Bundestagu oko BiH. Imala je to priliku čitava Njemačka vidjeti.

Prije tri mjeseca sam rekao da će biti izbori u BiH. Kako će Njemačka probati pomoći BiH? Ova ratna retorika u BiH je samo retorika. Njemačka stoji iza BiH. Mi smo naučili iz grešaka koje su se desile 90-ih godina i to se neće ponoviti. Mladost mora imati perspektivu i BiH.

Njemačka je spremna još više ulagati u BiH. Ali, nije bitno samo da Njemačka daje za BiH već i svi oni koji su porijeklom iz BiH. Moramo se registrovati i glasati”, rekao je Ahmetović.

Osvrnuo se kratko i na Izborni zakon:

“Svaka diskusija o Izbornom zakonu mora se voditi u demokratskim institucijama, a ne u Neumu itd. To nije samo moje mišljenje, nego i mišljenje njemačke vlade.

Cijeli proces oko Izbornog zakona mi je hektičan. Da bismo mi npr. u Njemačkoj pričali o Izbornom zakonu, to bi trebalo trajati godinama, da bude javno, da se vode javne rasprave…

U Neumu ni javnost nije smjela znati o čemu se priča. Da se tako nešto desilo u Njemačkoj, to bi bio haos. To ne bismo dozvolili, nema šanse”, poručio je Ahmetović.

“Nije bitno koju ćete partiju birati u Federaciji ili RS, bitno je da se registrujete i glasate. Zbog generacija koje žive u BiH, zbog mladih. Ako nešto možemo dati od nas, to je lobi iz Njemačke, Švedske i drugih država…”, dodao je zastupnik u Bundestagu.

Osvrnuo se i na problem dvojnog pasoša u Njemačkoj, odnosno nemogućnosti stranaca da imaju dvojne pasoše.

“Borimo se svim silama da uvedemo dvojni pasoš sljedeće godine. Mislim da je vrijeme za to. Njemačka i Austrija su zadnje države u Evropi koje to ne daju. Nadam se da ćemo sada to konačno završiti”, poruka je Ahmetovića.

Odgovarajući na jedno od pitanja građana o NATO-u, kazao je:

“Bitno je da svi radimo na tome da budemo glasni i da to kažemo javno. Put BiH u NATO je nešto na čemu BiH treba raditi. Ambasada Rusije u BiH je rekla da će BiH zadesiti isto kao Ukrajinu ako pristupi NATO-u.

Ne trebamo se bojati, nego takva reakcija nama u Njemačkoj i ostatku EU pokazuje da se treba ući u NATO, to je još veća motivacija. Moramo imati proevropske partije u FBiH i RS, da bismo pristupili Europskoj uniji, što je još jedan od ciljeva.

Cijela dijaspora iz BiH, Srbije, Crne Gore itd. ide u zemlje EU – Njemačku, Austriju, Belgiju… To pokazuje da su ‘za’ EU. Da nije tako onda bi išli u Peking i za Moskvu”, poručio je na kraju Ahmetović – prenosi Radio Sarajevo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.