Bosanska pamet se itekako cijeni širom svijeta: Mladi profesor iz BiH je jedan od ovogodišnjih dobitnika prestižne nagrade Danubius Young Scientist Award

Dr. Edhem Čustović uglednik iz bh. dijaspore redovno nas izvještava o uspjesima Bosanaca i Hercegovaca širom planete.

Ovoga puta je priču posvetio Marku Đukaoviću, a u nastavku je prenosimo u cijelosti.

“Mladi profesor Marko Đukanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Banja Luka je jedan od ovogodišnjih dobitnika prestižne nagrade Danubius Young Scientist Award (Nagrada za mladog naučnika).

Marko Đukanović je rođen u Bosanskom Novom (Novi Grad). Gimnaziju završava u rodnom gradu 2009. a iste godine upisuje PMF u Banjaluci, odsjek za matematiku i informatiku (opšti smjer). U julu 2013. završava studije sa prosjekom 9.87.

Na istoj ustanovi završio je master studije iz primijenjene matematike. Radi u svojstvu asistenta od februara 2014.

Godine 2017. stekao je stipendiju na Tehničkom univerzitetu u Beču za doktorat, koji je završio 2021. godine.

Nakon završetka doktorata. Marko se vratio u Bosnu i Hercegovinu kako bi preuzeo funkciju docenta na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Nagradu Danubius ustanovili su 2011. godine Savezno ministarstvo obrazovanja, nauke i istraživanja Austrije i Institut za Podunavlje i Centralnu Evropu sa namerom da odaju počast ličnostima sa izuzetnim dostignućima u naučnoj djelatnosti i rezultatima.

Od tada se dodjeljuje svake godine, pri čemu se bira po jedan kandidat za svaku od 13 zemalja koje pripadaju dunavskom regionu.

Cilj nagrade je promocija naučnog rada i talenta mladih istraživača koji su odbranili doktorske disertacije u proteklih pet godina, te povećanje vidljivosti naučne zajednice u Podunavlju i šire.

Čestitamo Marko na ovom velikom uspjehu. Posebno mi je drago što si se vratio kući i osvojili ovu nagradu kao profesor na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Možemo mi to, znamo mi to”, napisao je Čustović na Facebooku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.