Direktna poruka iz Washingtona: Vježba američke vojske i OS BiH na Manjači jasan je znak da se SAD mnogo snažnije vraćaju na bh. teren”

Adnan Hadrović je istakao da BiH može očekivati snažniju podršku administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Bivši diplomata Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Odbora direktora Savjetodavnog vijeća za BiH, čije je sjedište u Washingtonu, Adnan Hadrović ocijenio je da BiH može očekivati snažniju podršku administracije američkog predsjednika Joea Bidena, napominjući istovremeno da je politika Sjedinjenih Američkih Država – politika kontinuiteta.

– Međutim, da bi se to realiziralo, bh. politička elita mora mnogo toga uraditi unutar BiH na planu potrebnih reformi, a posebno u borbi protiv korupcije i osnaživanja pravosudnog sistema koji bi morao nedvojbeno biti potpuno neovisan od bilo kakvih političkih uticaja, dodao je.

Napominje da će angažman SAD-a biti zasigurno veći što je na neki način pokazala i nedavno organizirana vojna vježba “Brzi odgovor 21” u kojoj su učestvovali pripadnici američke vojske i Oružanih snaga BiH. To je, kaže, jasan znak da se SAD mnogo snažnije vraćaju na bh. teren.

Također, tu je i jača koordinacija aktivnosti na relaciji Washington-Berlin-Brisel-BiH, kao i činjenica da je borba protiv korupcije stavljena u razred strateških interesa SAD u svijetu, a posebno na Balkanu. Na taj način će biti vršen pritisak na bh. političku elitu da počne rješavati korupciju u BiH, stava je.

Hadrović naglašava da će se tražiti i izmjene Izbornog zakona budući da su SAD i Evropska unija duboko involvirane u taj proces i to su, kaže, samo neki od elementa koji ukazuju na ozbiljniji i jači povratak SAD-a na bh. političku scenu, prenosi Fena.

Ako se zna kako je ranije to izgledalo, Hadrović je ipak izrazio očekivanje da će poruke koje su poslane iz Washingtona i Brisela biti adekvatno shvaćene kako bi BiH napravila potrebne iskorake prije svega zbog svojih građana.

Kako bi se unaprijedile veze između dvije zemlje uskoro će na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu biti otvoren Centar za međunarodne odnose i postkonfliktna istraživanja koji će predvoditi redovna profesorica Nermina Mujagić.

Centar je dobio podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu i Dekanata Fakulteta, a pored toga što će to biti mjesto okupljanja intelektualne elite u Bosni i Hercegovini i međunarodnih faktora, taj centar će biti mjesto za sve fulbrajtove polaznike iz BiH koji su do sad participirali na američkom Fulbright programu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.