Direktor FUP-a o protestima: “Rudari imaju prava izražavati stavove, neće doći do sukoba s policijom”

Rudari traže svoja prava i obraćaju se vladi, a policijski službenici štite objekte, kazao je Ensad Korman, direktor Federalne uprave policije (FUP).

“Neće doći do sukoba rudara i policije, rudari imaju pravo da izražavaju svoje stavove i traže svoja prava”, izjavio je Korman.

On je kazao kako su ministri napustili objekt u 16.00 sati sa završetkom radnog vremena.

Kroman nije odgovorio na pitanje novinara koliko je policajaca angažovano na čuvanju objekta. On je kazao da FUP nije nadležan za vrijeme odvijanja skupa, već MUP Kantona Sarajevo koji je izdao dozvolu za njegovo odvijanje.

U toku su protesti rudara sedam rudnika iz Federacije BiH koji se održavaju ispred zgrade Vlade FBiH od 11 sati.

Podsjećamo, Admir Andelija, direktor “Elektroprivrede BiH”, čiju ostavku traže rudari koji protestiraju ispred zgrade Vlade u Sarajevu, rekao je da su njihovi zahtjevi nerealni i da će, ukoliko se ispune, dovesti do još većih problema u funkcioniranje energetskog sistema.

– Iz ove situacije se može izaći samo razgovorom, druge nema. Mi insistiramo na tome da se taj socijalni dijalog nastavi, ali na način da se saslušaju obje stane.

Mi, imamo, nažalost već duže vrijeme, skoro devet mjeseci samo ultimatume od Sindikata i ne prihvatanje onoga što su se obavezali kroz kolektivne ugovore i sporazume. Sindikat je krenuo da pravdu istjera na ulici, bojim se da to nije pravi put – rekao  je Andelija.

Tvrdi da zahtjevi Sindikata, na kojima se instistira “nisu realni”.

– Naravno da nisu. Mi možemo sve to sad prolongirati i reći odustajemo od kompletnog restruktuiranja, ističe, prenosi Avaz.

Međutim, još gore ćemo imati 1.februara 2022.godine kada prestane moratorij na blokadu četiri rudnika i njihov siguran stečaj.

Ne da je ovo zadnji voz. On je davno prošao. Mi pokušavamo da uhvatimo jedan, da pokušavamo izaći iz toga. Ovo što se danas radi je definitivno propast – naglasio je.

Na pitanje, hoće li podnijeti ostavku, što je jedan od zahtjeva rudara, Andelija je rekao:

– Ja sam neko ko vodi ove procese i naravno da Sindikatu to ne odgovara. Ne samo ja, nego menadžement ni Vlada FBiH. Naravno, nije to jedini zahtjev. Mislim da onaj ko je mene birao, imao pravo i da me promijeni.

No, to Sindikat nije. Ali, ukoliko se ispune zahtjevi sindikata, naravno da jesam za ostavku jer je udovoljavanje zahtjevima propast i EPBiH i Sindikata.

Neće da budem dio procesa, ako im se udovolji, a to je uništavanja energetskom sistema. Naravno, ukoliko im se udovolji – kaže Andelija.

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.