in , ,

Institut za istraživanje genocida Kanada traži javno izvinjenje od BHRT-a, nakon što je Armija Republike Bosne i Hercegovine nazvana takozvanom

Vrlo jasni zahtjevi iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

arhiv
arhiv

Vrlo jasni zahtjevi iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada traži od rukovodstva BHRT-a javno izvinjenje nakon što je u Vijestima od 11. juna Armija Republike Bosne i Hercegovine nazvana takozvanom.

On je uputio otvoreno pismo Belminu Karamehmedoviću, generalnom direktoru i Gordani Dragutinović-Mutić, urednici Vijesti ove televizije.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti.

Armija Republike Bosne i Hercegovine, nije bila “takozvana”, niti vođena ideologijom agresije, genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga i dugačijega.

Djelovanju Armije Republike Bosne i Hercegovine u njenoj zaštitničkoj, oslobodilačkoj borbi za živote svih naroda i građana u bosanskohercegovačkoj državi je zadivilo čitav svijet, najveće vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode. Zato Armija Republike Bosne i Hercegovine, nije bila “takozvana” – to je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila Republike Bosne i Hercegovine koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi svoju državu od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima 1992-1995. Armije Republike Bosne i Hercegovine je jedina formacija sa područja bivše Jugoslavije nasljednica antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata.

Mediji u i van Bosne i Hercegovine prenose podvale iz medijsko-propagandnih i obavještajnih krugova da je neko ko je branio svoju državu “tzv.”, a ne legalan državni sistem vojne odbrane. Takva morbidnost dolazi iz udruženog zločinačkog poduhvata koji traje i u dejtonskom miru pod imenom antibosanski projekat.

Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini, logori, ruše kulturni i vjerski spomenici i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture.

U uslovima kada svijetom vlada krivda, u uslovima kada međunarodna zajednica uključujući amnestira nacionalističke ideje Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun podjele Bosne i Hercegovine i u uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača u matici i dijaspori multietnička zaštitnička, oslobodilačka borba Armije Republike Bosne i Hercegovine za Ideju Bosne i Bosanski duh što je i borba za evropske vrijednosti dobiva sve više na značaju i daje podstrek za još snažnije aktivnosti u odbrani teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, političkog i međunarodno pravnog subjektiviteta bosanskohercegovačke države.

Imajući naznačeno u vidu tražimo od vas da se javno izvinete svim pripadnicima Armije republike Bosne i Hercegovine i svim istinskim građanima države Bosne i Hercegovine – naveo je u pismu Ramić.

U vijestima BHT1 Armija RBiH nazvana “takozvanom”

Jusuf Nurkić zaprosio Eminu Durić, pogledajte čudesne fotke zaruka