Iz američkog State Departmenta direktno poručili političarima u BiH: “SAD neće oklijevati da koriste sankcije”

Globus Posljednje Vijesti

Glasnogovornik State Departmenta za Oslobođenje komentariše izjave Sergeja Lavrova, ruskog ministra vanjskih poslova.

– Nedvosmisleno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, koji je sadržan u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ostajemo opredijeljeni našem zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne Bosne i Hercegovine na putu ka potpunim euroatlantskim integracijama.

Rascjepkana država nije ekonomski održiva i ne bi omogućila lakšu europsku perspektivu kojoj građani Bosne i Hercegovine teže i koju žele, rečeno je za Oslobođenje u State Departmentu.

Glasnogovornik State Departmenta naglašava:

“Podržavamo građane Bosne i Hercegovine u težnji za promjenama koje će im omogućiti prosperitet. Ovo uključuje reforme poboljšanja vladavine prava, ekonomije, izborne i ograničene ustavne reforme neophodne za napredovanje ka statusu kandidata za članstvo u EU. Sjedinjene Države neće oklijevati da koriste sankcije ili druge instrumente kako bi poslale jasnu poruku korumpiranim akterima ili akterima koji destabiliziraju državu. Lokalni lideri moraju raditi za građane umjesto za stranačke ili lične interese.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija vjeruju da našim zajedničkim interesima i interesima zemalja aspirantica najbolje služi učvršćivanje demokratskih normi, vladavine prava i saradnje zasnovane na zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj budućnosti. Nasuprot tome, u čitavom regionu, Rusija koristi kampanje dezinformacija, zlonamjerne cyber aktivnosti i druge taktike kako bi potkopala demokratske institucije i obeshrabrila javnost da zahtijeva transparentnost i vladavinu prava”.

Leave your vote