in , ,

Izjava Bakira Izetbegovića o Prijedoru izazvala žustre reakcije u RS: “Borit ćemo se da više nikada nacisti ne obilježavaju i ne ubijaju ljude”

Bakir Izetbegović se oglasio povodom Dana bijelih traka, odnosno godišnjice početka stradanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru i okolini

Bakir Izetbegović današnjom izjavom izazvao je reakcije iz RS.

On se oglasio povodom Dana bijelih traka, odnosno godišnjice početka stradanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru i okolini, koje je bilo obilježavano bijelim trakama.

Na današnji dan, 31. maja 1992. godine započeta je kampanja istrebljenja nesrpskog stanovništva Prijedora. Naredba srpskih vlasti da Bošnjaci, Hrvati i ostalo nesrpsko stanovništvo na svoje kuće istaknu bijela platna i da na javnim mjestima nose bijele trake oko rukava bila je uvod u masovne egzekucije, silovanja i otvaranje koncentracionih logora Keraterm, Omarska i Manjača, kroz koje je prošlo više od 10.000 Prijedorčana.

“Mnogi od njih iz tih logora nisu izašli živi. Današnji dan, koji obilježavamo kao Dan bijelih traka, posvećen je sjećanju na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana, a među njima i 102 djece. Zbog njih, njihovih porodica, ali i budućih pokoljenja ćemo pamtiti, podsjećati, opominjati i boriti se da više nikada i nigdje nacisti i šovinisti ne obilježavaju i ne ubijaju ljude samo zato što ne pripadaju njihovom narodu ili rasi”, istakao je Izetbegović.

Na taj način je Prijedor “očišćen” od 94 posto Bošnjaka i Hrvata. Desetine hiljada osoba je odvedeno od svojih porodica u logore, mučeno, silovano i na kraju veliki broj njih je i ubijen. Preživjeli danas svojim ispovijestima oživljavaju slike iz prošlosti i podsjećaju na užasnu torturu s nadom da se više nikada neće ponoviti.

Vezani tekst: Branislav Borenović se razljutio pa traži izvinjenje: “Gnusna izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića

Vlada ZDK izvršila raspodjelu sredstava za zdravstvene ustanove

Branislav Borenović se razljutio pa traži izvinjenje: “Gnusna izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića”