Jasna poruka Matthewa Palmera: Nije Rusija ta koja odlučuje o budućnosti odnosa BiH sa NATO-om ili EU

Matthew Palmer, specijalni predstavnik SAD za Balkan u Pressingu je izjavio kako neće administracija Biden-Harris sređivati odnose u Bosni i Hercegovini. To mora uraditi narod BiH. Ali će SAD davati snažnu podršku u tim procesima, dodao je on.

Šta je vaša poruka političarima koji će učestvovati u ključnim reformama?

Matthew Palmer: Nije administracija Biden-Harris ono što će srediti Bosnu i Hercegovinu. BiH će srediti narod. Lider moraju raditi za evropsku budućnost. Ljudi u BiH se mogu osloniti na pomoć SAD-a kako najjačeg zagoravača. Mi vjerujemo u reforme koje su neophodne. Mi ćemo biti sa vama tokom svakog koraka vašeg puta. Radit ćemo na vašem ispunjavanju 14 prioriteta. SAD neće sređivati BiH. Niti je to na SAD-u niti možemo to uraditi. To je na narodu Bosne i Hercegovine. Uz našu podršku svih vrsta.

Matthew Palmer: Rusija protiv teritorijalnog integriteta BiH

Kako je moguće razgovarati o reformama uz prijetnje otcjepljenjima i ratom. Posebno uz učešće drugih velikih sila. Pogotovo Rusije koja je uvijek kontra ostalih članica PIC-a? Da li Rusija podriva stabilnost države?

Palmer: Mislim da uspjeh pregovora o izborima u Mostaru pokazuje kako se teške stvari mogu uraditi. Moguće je da se lideri okupe i da rade na kompromisima. To je demokratija. To je umjetnost mogućeg. I to je apsolutno ostvarivo.

“Što se tiče Rusije – sasvim je jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Ona radi i na potkopavanju stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana. Radi na promociji nepovjerenja i sukoba. SAD želi evropsku budućnost Zapadnog Balkan. Istu viziju ima svaka zemlja ponaosob. Mi smo zbog toga najjači partner u regiji. Želimo da svaka zemlja, koja ima ambiciju, priključi se i NATO-u.

Kakav je vaš stav prema izjavi Rusije da će pristupanje BiH NATO-u smatrati neprijateljskim činom?

Palmer: Nije Rusija ta koja odlučuje o budućnosti odnosa BiH sa NATO-om ili EU. Niti sa bilo kim drugim. Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država. Koja može sama da odlučuje. Rusija da diktira BiH šta može i ne može raditi – to je nezamislivo. Na BiH je da definira svoje odnose sa NATO-om. NATO ima otvorena vrata.

U ovom trenutku BiH nije član NATO-a. Govorimo o osnaživanju partnerstva između BiH i NATO-a. Tako da NATO može raditi sa relevantnim institucijama BiH, da osnaži sposobnost u prostoru odbrane i sigurnosti. Nešto od čega će koristi imati cijela zemlja. Time se ne prejudicira članstvo u NATO-u.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.