Josip Juratović iz Njemačke poručio: “Mislim da je sada neophodno u ovoj situaciji za BiH da se suprostavimo nacionalizmima…”

O mogućim posljedicama ruske agresije po zemlje zapadnog Balkana i ostatka kontinenta, za O kanal je govorio zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović.

– Što se tiče nas u Evropi i naših euroatlantskih saveza, mislim da smo se vratili u onu poziciju za koju smo mislili da je prošlost, da je pozicija 20. stoljeća, a to da moramo pojačati našu brigu oko mira i sigurnosti koja je, na kraju krajeva, napadom na Ukrajinu, ugrožena i za Evropsku uniju i euroatlantski savez.

Ako se nešto promijenilo u Evropi, u zadnje vrijeme unutar EU bilo je dosta diskrepance oko budućnosti Unije. Tu se čak i vidjelo da su određeni Putinovi sateliti u Evropskoj uniji. Međutim, EU je jedinstvenija nego ikada do sada, ocijenio je Juratović.

Mišljenja je da je potreban oprez, međutim, trenutno ne vidi ko bi mogao voditi rat na Balkanu, pogotovo unutar Bosne i Hercegovine.

– Niko ne želi rat, ali isto tako dobro znamo da se on opet desi. Moramo biti oprezni prije svega zbog nacionalizma koji je još uvijek prisutan, sa kojekakvim grupama koje zvekeću oružjem i mislim da je sada neophodno u ovoj situaciji za BiH da se suprostavimo nacionalizmima, tako da se svi bore protiv svojih nacionalizama unutar svojih grupa, poručio je.

Pogledajte cijeli razgovor.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.