Kakve riječi iz Španije za Džanana Musu i to od najbitnijeg mogućeg čovjeka u ovom trenutku: “Apsolutno sam uvjeren da će obilježiti jednu eru”

Ponajbolji košarkaš Bosne i Hercegovine ovog je ljeta potpisao za Real i već sada se može zaključiti da je napravio pravi potez, nakon što je prethodno bio MVP španske lige kao igrač Breogana.

U Sevilli je prošlog vikenda Musa s Realom osvojio Superkup Španije i to je prvi njegov trofej u Madridu, a tu je svega nekoliko sedmica. Imao je rposjek od 20 poena, pet asistencija u 30 minuta provedenih na parketu.

Ubacio je 21 koš u polufinalu protiv Betisa, potom 19 u finalu protiv Barcelone. To je najbolji učinak jednog igrača u završnici Superkupa kada je Real u pitanju.

Nikola Mirotić je 2013. ubacio 38 poena u dva meča, a Sergio Llull godinu dana kasnije 37 poena.

Musa je briljirao i u nekoliko predsezonskih mečeva, te je mnogima odmah postalo jasno da je Bosanac stigao da napravi velike stvari.

“Džanan ima veliki talenat za dribling i dodavanje, on stvara mnoge stvari. Bit će to vrlo važan resurs. Apsolutno sam uvjeren da će obilježiti jednu eru u Real Madridu”, kazao je trener Reala Chus Mateo – prenosi Sportsport.ba.

U januaru 2021., nakon što je napustio NBA, potpisao je za Efes u Turskoj. Odigrao je samo 11 minuta u Euroligi u godini Atamanova prvog naslova.

Raskinuo je ugovor, iako mu je ostalo još dvije godine, da bi otišao u Lugo. Mnogi su to protumačili kao korak uantrag, ali je to bila, kako i sam Džanan reče, “najbolja odluka u mom životu”.

A onda je nakon fantastične sezone u Lugu stigao potpis za Real, koji je došao prije kraja regularne faze Lige, iako je to objavljeno tek mjesecima kasnije. Musu u Madridu sada gledaju kao Luku Dončića, smatraju da će, poput Slovenca, napraviti ogromne stvari.

Novinari u Španiji ističu da je Džanan dobar prijatelj s Lukom Dončićem, da je kao kadet donio BiH zlato i da je sa samo 11 godina otišao u Sarajevo iz Bihaća, da bi kasnije kao 15-godišnjak debitovao za zagrebačku Cedevitu.

Pojavile su se usporedbe s Dončićem i obojica su u NBA stigli iste godine (2018.) i u istoj dobi (19).

“Narod Jugoslavije ima veliku samodisciplinu. Mi smo djeca rata. Kad sam se rodio (1999.) već je bilo gotovo, ali sam to osjetio jer mi je otac bio u vojsci.

Bio je odgovoran za 2000 vojnika. Kada vidite kako ljudi umiru, prirodno je da se za nešto borite i da imate emocije. Užas rata učinio nas je jačima”, rekao je Musa u intervjuu za Sports Illustrated.

U Madridu je jako brzo stekao status velikog igrača, pokupio simpatije i na najbolji način predstavio se zahtjevnoj publici koja dolazi na mečeve Reala i pod riječi “usjeh” vidi samo i isključivo trofeje i ne samo one u Španiji nego i na međunarodnoj razini.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.