Marija Zaharova iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije: “Rješenje za krizu u BiH je povlačenje Inzkove odluke”

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova ocijenila je kako bi najbolje rješenje za izlazak iz unutrašnje političke krize u Bosni i Hercegovini bilo ukidanje usvojenih amandmana koji predviđaju krivičnu odgovornost za negiranje genocida u Srebrenici.

“Rusija kao država-garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i članica Upravnog odbora /Savjeta za provođenje mira/ ovaj događaj smatra neprikrivenim napadom na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i ovlaštenja vlasti”, navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na stranici Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Ona je zaključila da je Moskva sigurna da se zakonodavne izmjene u demokratskoj i pravnoj državi kakva je, nesumnjivo, Bosna i Hercegovina, vrše utvrđenom parlamentarnom procedurom.

“Uz pomoć amandmana, Inzko je nastojao da očisti politički prostor BiH od ‘nezgodnih’ političara u cilju preoblikovanja državnog uređenja zemlje suprotno postulatima Dejtonskog mirovnog sporazuma”, dodala je Marija Zaharova.

Ona je istakla da “incident sa Inzkovom samovoljom jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog tutorstva nad BiH koja samo stvara probleme i potkopava mir i stabilnost u zemlji”.

“U potpunosti razumijemo talas narodnog nezadovoljstva u BiH, a posebno u RS usljed voluntarističkih akcija `spoljnog upravitelja`”, navela je Marija Zaharova.

Ona je ukazala da odgovornost za ono što se dogodilo i za dalji razvoj situacije u potpunosti snosi Inzko i “njegovi huškači”.

“Nadamo se da će unutrašnja politička kriza, koja je izazvala odbijanje svih Srba, uključujući opoziciju, da učestvuju u radu zajedničkih organa u BiH, biti riješena. Najbolji izlazak iz situacije je povlačenje Inzkove nezakonite odluke”, poručila je Zaharova – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.