Žestoka poruka međunarodnoj zajednici iz Kanade: “Kao što ste se okupili oko Ukrajine, okupite se i oko BiH”

Povodom sramotne izjave glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove kojom potvrđuje rusko anticivilizacijsko negiranje sudski presuđenog genocida u Srebrenici, oglasili su se i iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Rušitelji države BiH

– Rušitelji države BiH i dalje imaju zaštitu Rusije, koja otvoreno prijeti bosanskohercegovačkoj zemlji, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. BiH je interes ruske države, interes koji je direktno u suprotnosti sa državom BiH, antibosanski interes koga Rusija brani kontinuirano uz pomoć Srbije i entiteta RS.

Sramno negiranje genocida u Srebrenici od strane glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova je poraz svjetske pravde, uspostavljene kroz Međunarodni sud pravde i nemoći međunarodne zajednice da konkretnim mjerama sankcioniše one koji negiraju odluke pravosudnih organe te međunarodne zajednice. Ruskim negiranjem genocida u Srebrenici gubi čitav svijet.

Ruska uvreda

Umjesto kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici Rusija bi trebala pokušati nešto naučiti iz svojih državnih grešaka. Ruske anticivilizacijske izjave koje negiraju genocid u Srebrenici, a time i Međunarodni sud pravde, međunarodno pravo i pravdu i Ujedinjene nacije prije svega ponižavaju samu Rusiju i vode na pogrešan, antihistorijski i anticivilizacijski trag rusku državu.

Istovremeno rusko negiranje genocida ne vrijeđa samo žrtve, nego i predstavlja prepreku za bolju budućnost svijeta. Negiranje genocida je ruska uvreda na moralne uspomene na mrtve.

U uslovima agresije na Ukrajinu na rusku kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida u Srebrenici i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na rusko sramno ponižavanje države BiH mora međunarodna zajednica jedinstveno odgovoriti kao što je odgovorila u slučaju ruske agresije na Ukrajinu.

Poruka međunarodnoj zajednici, kao što se okupila oko Ukrajine, okupite se i oko BiH, bar sada u uslovima opasnog negiranja genocida i države BiH. Jer BiH je bila, jeste i biće isto bitna, amožda i bitnija od Ukrajine – naveli su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.