Ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova opasno razljutili zapadni novinari: “Ne želim raspravljati s vama o Ukrajini”

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov održao je danas u Moskvi konferenciju za medije na kojoj je govorio o trenutnoj situaciji u Ukrajini te je ponovio kako je cilj Rusije demilitarizacija i denacifikacija ove države.

Na početku konferencije Lavrov je pojasnio kako je Rusija uspostavila niz specijalnih veza s istočnoukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk. Također, izjavio je kako je Rusija usvojila niz mjera koje će olakšati život građanima Donbasa.

“Oni imaju pravo da žive na toj zemlji te da njeguju svoju kulturnu, jezičku i drugu tradiciju. Ove tradicije su na području Donbasa građene stoljećima, a Ukrajina je pokušala to zabraniti”, rekao je Lavrov.

Za razliku od izlaganja ministra vanjskih poslova Rusije, najzanimljiviji dio konferencije uslijedio je nakon što je Lavrov počeo odgovarati na pitanja novinara.

Između ostalog, na konferenciji za medije su se našli brojni zapadni mediji koji su od Lavrova tražili odgovore na pitanja, zbog čega Rusija vrši potpunu invaziju na Ukrajinu i njen glavni grad Kijev.

Na pitanje kako komentariše izjavu Zelenskog da je spreman razgovarati o neutralnosti Ukrajine i postizanju sporazuma, Lavrov ističe kako ukrajinski predsjednik laže.

“Predsjednik Zelenski ne govori istinu, on vas laže. Dva puta je imao mogućnost razgovarati o sigurnosnim pitanjima, ali je odbio. Predložili smo razgovor o sigurnosnim garancijama i on je bio svjestan toga. Jedini uslov je bio da se složimo o primjeni dokumenata koji su potpisani na najvišem nivou o nedjeljivosti sigurnosti. On nije želio to, njegovi zapadni saveznici nisu željeli implementirati ove sporazume”, rekao je Lavrov.

Nakon toga novinari su pitali Lavrova šta je zapravo cilj ruske vojne operacije i da li je jedna od opcija svrgavanje demokratski izabrane vlade u Ukrajini.

“Svi odgovori su u Putinovom obraćanju. Da li je demokratska vlada ona koja stanovništvu zabranjuje korištenje jezika? Zelenski je rekao da oni ljudi koji smatraju sebe dijelom ruske kulture trebaju napustiti zemlju. Šta bi bilo da se takvo nešto desi u Francuskoj ili Belgiji? Ne mogu zamisliti to. Međutim, Zapad vidi jedino svoje egoistične interese”, poručio je ruski šef diplomatije – prenosi Klix.

On je još jednom tvrdio kako je cilj Rusije denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine.

Na konstataciju novinara da Lavrov kroz eufemizme govori o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ruski šef diplomatije je poručio kako o eufemizmima najmanje mogu govoriti zapadni zvaničnici.

“Zainteresovani smo da vidimo Ukrajince nezavisne, da imaju vladu koja će predstavljati sve građane te države. Kada govorimo o eufemizmima, dosta smo toga vidjeli kod Anglosaksonaca. Opis svih njihovih intervencija u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, definiran je kao borba za demokratiju. Ne želim raspravljati o tome s vama”, rekao je Lavrov.

Kraj konferencije za medije obilježila je žustra rasprava između Lavrova i novinara CNN-a koji se trenutno nalazi u Ukrajini. Na pitanje da li Rusija želi obezglaviti ukrajinsko rukovodstvo i zašto bombarduje Kijev, Lavrov je optužio novinara kako očigledno nije upućen u ruske stavove iako izvještava iz Ukrajine.

“Razumijem da nemate vremena čitati rusku poziciju, ali molim vas, uradite to jednom. Ako ste u Ukrajini, morate savjetovati i ljude u Ukrajini da čitaju malo. Niko ne želi da napada građane, maltretira ukrajinske vojnike. Ne napadamo civile i stambene objekte. Zašto do sada niste izvještavali s linije kontakta u Donbasu? Zašto niste izvještavali s teritorije koju kontrolišu Ukrajinci u Donbasu? Je li iko od vas posjetio Donbas i pogledao kako izgledaju škole i ostali objekti u tom dijelu?”, zaključio je Lavrov.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.