Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković otvorila konzulat u Novom Pazaru: “Stanovinici Sandžaka, osjećaju duboku povezanost sa Bosnom i Hercegovinom”

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković otvorila je danas Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, u Srbiji.

Turković je konzulat otvorila zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Nemanjom Starovićem te gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

Veliki broj građana, predstavnika lokalnih vlasti, vjerskih zajednica te drugih uglednika i predstavnika diplomatskog kora prisustvovao je ovom historijskom činu.

“Otvaranje konzulata je izuzetno važan, historijski korak za obje države i za građane sa obje strane granice. Posebno, jer je inicijativa došla od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali i od Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

To potvrđuje da je postojala snažna volja i namjera da se i na ovaj način stvori okvir za zbližavanje ljudi, ali i za rješavanje nekih elementarnih i svakodnevnih potreba i problema.

Otvaranje Generalnog konzulata je veliki korak i za bh. diplomatiju, koja će postati snažnija i više biti na usluzi bh. državljanima, ali i državljanima Republike Srbije koji imaju porodice, prijatelje, poslove, imovinu ili poslovne partnere u Bosni i Hercegovini”, rekla je ona.

Cilj je da državljani BiH u Novom Pazaru i okolini mogu jednostavnije ostvariti svoje potrebe kao što je vađenje pasoša, putnog lista, rodnog lista i slično.

“Naši narodi osjećaju međusobnu duboku povezanost i treba im olakšati njegovanje prijateljskih i poslovnih veza.

Stanovinici Sandžaka, osjećaju duboku povezanost sa Bosnom i Hercegovinom i ta osjećanja su obostrana.

Naša želja je da te odnose jačamo, sa ciljem njegovanja dobrih međudržavnih odnosa i da doprinosimo njihovom daljnjem razvoju”, rekla je ministrica Turković tokom obraćanja.

Generalni konzulat će pokrivati Zlatiborski i raški upravni okrug, uključujući i Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje.

Odluku o otvaranju je donijelo Predsjedništvo BiH 2019. godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.