Nermin Ogrešević o odlikovanju ratnog zločinca Vinka Pandurevića: “Hajde da se konačno prestanemo lagati…”

Predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) Nermin Ogrešević osudio je i sramotnim nazvao čin odlikovanja osuđenog ratnog zločinca Vinka Pandurevića, kojemu je načelnik Generalštaba vojske Srbije general Mojsilović uručio vojnu spomenicu za „učešće u odbrani od NATO agresije“.

-Ratnom zločincu osuđenom zbog zločina u Srebrenici, gdje je počinjen stravičan genocid nad Bošnjacima, uručena je i spomen-medalja povodom 75 godina od pobjede nad fašizmom. To sve govori o politici i odnosu Srbije prema Bosni i Hercegovini, Bošnjacima, genocidu, nevinim žrtvama.

Prema istini. Ovo je očigledna poruka da je sve ostalo laž, počev od poruka iz Beograda da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, da žele pomirenje, normalizaciju odnosa. Ovim odlikovanjem sve priče padaju u vodu.

Hajde da se konačno prestanemo lagati. Svi vidimo šta se dešava, i s ove i s one strane Drine. U vrijeme dok u Srbiji veličaju i odlikuju ratne zločince, u Bosni i Hercegovini se vrši pravno nasilje nad državom, njenim institucijama i građanima svih nacionalnosti. Milorad Dodik, s očigledno pojačanim vjetrom u leđa iz Srbije, nastavlja svoj antiustavni i secesionistički pohod.

Nakon što je napravio konkretne korake na prijenosu nadležnosti s državnih institucija na entitetske, što međunarodna zajednica zasad posmatra bez konkretnih reakcija, sada poziva i sokoli Dragana Čovića da mu se otvoreno pridruži, tvrdnjama da „bez trećeg entiteta „nema nikakve Bosne i Hercegovine“.

Neprijatelji jake, demokratske, suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine očigledno zbijaju redove i vuku konkretne poteze, kojima svakodnevno pogoršavaju stanje u državi i kvalitet upravljanja. Istovremeno, raznim spinovima napaju se snage koje žele normalnu državu Bosni i Hercegovinu i koje ističu potrebu da se konstantno razgovara i traže najbolja rješenja.

Nema više sumnje u to da je sve do Bosanaca i Hercegovaca i da je konačno vrijeme da se postavi jasno pitanje: Hoćemo li poštivati međunarodno pravo i obaveze ili će preovladati sila i nasilje? – navodi se u reakciji Ogreševića.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.