“Uz podršku SNSD-a, HDZ je nastavio cilj je da se osigura da legitimni predstavnici Hrvata u našoj zemlji budu samo oni koje predloži HDZ BiH”

Narodni evropski savez (NES) Bosne i Hercegovine podržao je odluku Kluba Bošnjaka u Domu naroda o ulaganju vitalnog nacionalnog interesa na prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Iz ove stranke su također naglasili da ukoliko HDZ-ov prijedlog dođe na dnevni red Predstavničkog doma BiH, zvaničnici stranke će glasati isključivo protiv prijedloga.

“Upućivanjem Prijedloga u Dom naroda BiH, te njegovim usvajanjem uz podršku SNSD-a, HDZ je nastavio s praksom pritisaka i pokušaja da osigura izmjene Izbornog zakona čiji isključivi cilj je da se osigura da legitimni predstavnici Hrvata u našoj zemlji budu samo oni koje predloži HDZ BiH”, ističu iz NES-a.

Naglašeno je kako su predložene izmjene Izbornog zakona apsolutno neprihvatljive za NES, jer su diskriminatorne, odnosno nisu u skladu sa standardima Evropske unije.

“Nisu u skladu ni sa standardima Konvencije o ljudskim pravima, Mišljenjem o ustavnoj situaciji u BiH i ovlaštenjima Visokog predstavnika Venecijanske komisije iz 2005. godine i Rezolucijom 1513/2006 Vijeća Europe i njima se ne rješava pitanje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava”, saopćeno je iz NES-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.