Petar i Patricija primili islam i vjenčali se u zagrebačkoj džamiji: “Allahu, dž.š., sam zahvalan zbog novih procesa u Islamskoj zajednici”

Mirza ef. Mešić, imam zagrebačke džamije i voditelj Ureda za da'vu i mladež Mešihata IZ u Hrvatskoj, podijelio je na društvenim mrežama lijepu vijest i jedno zanimljivo iskustvo kao službenik Islamske zajednice u Hrvatskoj bilježi u novije vrijeme.

“Kao imam Zagrebačke džamije svakodnevno svjedočim sve veću asimilaciju muslimana u Hrvatskoj, posebno Bošnjaka, i potpuno ugasnuće islama u trećoj ili četvrtoj generaciji brojnih muslimanskih porodica. No, hvala Allahu, sve je više i nemuslimana koji islam prihvaćaju kao svoj životni put”, napisao je ef. Mešić na društvenim mrežama.

On je međutim kazao da je sretan i Allahu, dž.š., zahvalan zbog novih procesa u Islamskoj zajednici.

“Danas sam po islamskim propisima u Zagrebačkoj džamiji vjenčao Petra iz Zagreba i Patriciju iz Varaždina. Petar se vratio islamu prije desetak godina, a Patricija nekokoliko godina kasnije. Od samog izgovaranja šehadeta redovno i revnosno izvršavaju islamske dužnosti, dolaze u džemat i bore se sa svim osporavanjima i izazovima s kojima se novi muslimani redovito susreću unutar svojih porodica i širem okruženju. Sve razumljivo, jer nije lahko kazati porodici i prijateljima da ste islam izabrali kao vjeru i način života, nakon sto ste rođeni i odgojeni u drugoj vjeri i tradiciji, a posebno danas kada svjedočimo sve jačoj islamofobiji i antiislamskim trendovima u cijelome svijetu”, istakao je ef. Mešić.

Zato se, kako veli, divim hrabrosti, “čeličnoj volji i ustrajnosti ovih divnih mladih ljudi koji plijene svojim ahlakom i dobrotom”.

“Mnogima su za primjer. Doista sam ponosan na njih. Mladenci se nisu poznavali prije islama. Upoznali su se upravo u Zagrebačkoj dzamiji, a Allah je odredio da to poznanstvo krunišu islamskim brakom. Pa neka im je sretno i berićetno i neka im Uzvišeni Allah podari svako dobro na oba svijeta i sačuva ih od svakog zla i belaja. Amin. MašaAllah”, zaključio je ef. Mešić, zagrebački imam.

https://www.facebook.com/mirza.mesic.522/posts/10158412461549200

 

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.