Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević nedvosmisleno poručio: “Za nas nikako ne bi bilo prihvatljivo asimetrično rješenje”

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), komentarisao je posljednju rundu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH koja je održana u Sarajevu prethodnih dana, a na kojoj nije postignut dogovor o ključnim pitanjima.

On je istaknuo stav ove stranke da format razgovora o ustavnim promjenama i izbornom zakonu sveden na Federaciju nije najpotentnije rješenje i da se o ovim pitanjima treba razgovarati na nivou čitave države, jer se to tiče cijele BiH.

“U tom smislu mi smo već u četvrtak iznijeli svoj stav da za nas ne bi bilo prihvatljivo asimetrično rješenje, a to bi značilo da se na jedan način biraju članovi Predsjedništva BiH iz Federacije a na drugi način iz RS”, naglasio je.

Dodao je su iskoristi priliku da predlože već poznati model “koji je u ovom trenutku možda jedno od boljih rješenja”, da se sva tri člana Predsjedništva biraju na indirektan način.

No, u tom smislu nije bilo napretka, odnosno na pregovorima se nije išlo u tom pravcu.

“Mi smo tretirali i pitanje ustavnih promjena, na način kako su one predložene kroz definiciju predstavnika naroda i ostalih građana, i mišljenja smo bili da to nije suštinska implementacija intencije presuda Evropskog suda za ljudska prava”, istaknuo je.

Dodao je da su imali jasan stav koji su isticali u periodu nakon pregovora u Neumu, te da im je akcent bio na neprihvatljivosti asimetričnih rješenja.

“Mislim da trebamo ići u pravcu da pokušamo staviti na sto pitanje indirektnog izbora, i rješenja koja su puno jednostavnija i ne traže modele koji su prilično komplicirani, pošto mijenjamo Ustav ne samo za ovu već i za puno narednih generacija”, kazao je Ogrešević, prenosi Klix.ba.

Stav stranke je da se javnost treba upoznati i uključiti u ovaj proces.

“Moramo izmjene ustava raditi na način da imamo popriličan opći konsenzus. Izmjene moraju biti većinski prihvaćene i u javnosti”, zaključio je.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.