Safet Sušić bez dlake na jeziku: “Prošlo je vrijeme kad se BiH mogla nositi s Hrvatskom, a bili smo bolji od Srbije”

Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i jedan od najboljih igrača naše države svih vremena – Safet Sušić, u razgovoru za portal Klix.ba kratko je analizirao igre i stanje u našoj reprezentaciji, države iz regiona koje su otišle na Mundijal te generalno prvenstvo koje nas očekuje u Kataru.

Zmajevi su u martovskom reprezentativnom prozoru odigrali dva prijateljska susreta. Prvo smo u petak šokantno izgubili od Gruzije rezultatom 1:0, da bi u utorak također na stadionu Bilino Polje pobijedili Luksemburg rezultatom 1:0. Jedini pogodak za naš tim postigao je Edin Džeko u finišu utakmice.

Sušić kaže da zbog privatnih obaveza nije gledao reprezentaciju u dvije spomenute prijateljske utakmice, a kaže da je u nogometu normalno da se nezadovoljstvo pojavi svaki put kada rezultati nisu onakvi kakvi se očekuju, što je s nama već godinama slučaj.

“Nažalost, nisam gledao utakmice protiv Gruzije i Luksemburga, imao sam neke privatne obaveze pa sam na kraju samo pogledao rezultat. Šta reći… Kad nemaš rezultate koje očekuješ, situacija ne može biti dobra. Atmosfera nije dobra, a kada nema dobrih rezultata onda nema ni publike, komentari su negativni i normalno je da svi napadaju selektora i igrače poslije neuspjeha”, rekao je Sušić.

Sadašnja ekipa je puno slabija nego moja

Sušić iskreno kaže da je trenutna ekipa mnogo slabija nego ona koju je on predvodio i odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine, ali da bez obzira na to naš tim još uvijek ima dobre igrače i da mu je nejasno zbog čega nemamo dobre rezultate.

“Slabo poznajem trenutnu ekipu nogometne reprezentacije BiH. Pratim rezultate, gledao sam kvalifikacije utakmice, ali već nekoliko godina nisam bio u BiH i samo sa strane pratim rezultate. Sigurno je i to da je ekipa puno slabija od one koju sam ja imao, ali kad god razgovaram s prijateljima i ljudima koji poznaju nogomet, kažu mi da imamo dobre igrače. Eh sad, šta je u pitanju i zbog čega nemamo dobre rezultate, ja nemam odgovor na to pitanje”, kaže Sušić.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da su neki iskusni bh. igrači daleko od reprezentacije, navodeći primjer Marija Vrančića, Mate Jajala i Edina Višće, Sušić je rekao kako ne može komentarisati te stvari jer je opet u pitanju selekcija u kojoj on nije učestvovao, no da mu bez obzira na to nije jasno zbog čega se na Višću nije ozbiljnije računalo u posljednje vrijeme.

Posebno je to rekao u kontekstu njegove odlične forme koju je iz Bašakšehira prenio u Trabzonspor.

“Mišljenja sam da Višća mora imati mjesto u reprezentaciji. Nejasno mi je da se na njega nije ozbiljnije računalo u posljednje vrijeme… Pjanić je povrijeđen, a nema sumnje da se na njega mora i hoće računati u budućnosti”, kaže naš bivši selektor.

Na pitanje kako komentariše uspjeh reprezentacija iz regiona Hrvatske i Srbije koje su se plasirale na Mundijal, Sušić je rekao da su prošla vremena kada smo bili na nivou tih reprezentacija i da mu pobjeda Srbije protiv Portugala uopšte nije toliko veliko iznenađenje, kao na primjer, pobjeda Sjeverne Makedonije protiv Italije.

Hrvatska je “nivo iznad”

“Hrvatsku treba staviti ‘sa strane’. Oni već godinama imaju super igrače i super generacije i oni su već godinama, tačnije od postojanja države jedna od deset najboljih reprezentacija u Evropi. Što se tiče Srbije, oni su također imali loše rezultate u jednom periodu, ali i oni su ekipa koja je ranije igrala na Euru i Svjetskom prvenstvu.

Iznenađenje je to što su bili ispred Portugala, ali sigurno je da imaju dosta dobrih i kvalitetnih igrača. Ne smatram to iznenađenjem, iznenađenje je za mene Sjeverna Makedonija koja je izbacila Italiju, a Srbija i Hrvatska su ipak kvalitet. U jednom trenutku po kvalitetu smo se mogli nositi s Hrvatskom, bili smo kvalitetniji od Srbije, ali prošla su ta vremena…”, iskreno kaže Sušić.

Čestitao zemljaku Vahidu Halilhodžiću

Za kraj je čestitao zemljaku Vahidu Halilhodžiću na historijskom uspjehu, odnosno činjenici da je četvrtu različitu reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo. Dodaje da će prvenstvo u Kataru biti izuzetno uzbudljivo, a da je najveća šteta generalno za nogomet činjenica da Italija drugi put uzastopno neće igrati na smotri najboljih svjetskih selekcija.

“Iskoristio bih priliku da čestitam Vahidu Halilhodiću na odlasku na Svjetsko prvenstvo, još posebno ako znamo da je to uradio s četvrtom različitom reprezentacijom. Veliko iznenađenje je što nema Italije, to je velika šteta za nogomet, ali sve ostale reprezentacije su tu. Ko će biti svjetski šampion? Teško je to prognozirati, a prije svega nije moguće jer je Mundijal tek u novembru ove godine, pa se mnogo stvari u svakoj ekipi može promijeniti do tada”, završio je Sušić.

Popularni Pape je rođen 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima, gdje je i počeo trenirati nogomet u FK Krivaja.

Sa 17 godina je prešao u FK Sarajevo i tamo ostao sve do 1982. godine kada je prešao u francuski PSG kojeg je vodio do titula prvaka i osvajača Kupa Francuske. Najbolji je stranac u historiji francuske lige kroz koju su prošli igrači poput Ronaldinha, Didiera Drogbe, Dragana Stojkovića, Edena Hazarda…

Nakon završetka igračke karijere tokom koje je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 54 utakmice i postigao 21 pogodak, posvetio se trenerskoj karijeri i postao je jedini selektor Bosne i Hercegovine koji je odveo ekipu na jedno veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.