Sjajne vijesti iz Amerike: Ugledna Bosanka i profesorica Amra Šabić El-Rayess dobila 750.000 dolara od vlade SAD za istraživanje

Amra Šabić El-Rayess, profesorica i naučna istraživačica na Univerzitetu “Columbia”, Bišćanka, koja je zbog ratnih dešavanja napustila svoju domovinu i život izgradila u dalekoj Americi, na društvenim mrežama podijelila je, kako je navela, “nevjerovatnu vijest”.

– Danas sam od svog univerziteta (Columbia Univerzitet) obavještena da sam od federalne vlade Sjedinjenih Američkih Država dobila zaista veliku nagradu u svijetu akademije u iznosu od 750.000 dolara.

Nagrada će podržati moje istraživanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih škola i obrazovnih institucija.

S ovim sredstvima će za mene započeti veliki rad u naredne dvije godine uz naravno tim mojih studenata koji su ključan dio našeg kolektivnog uspjeha.

Ovaj rad je počeo kroz program koji smo kreirali prošlog semestra s ciljem edukacije obrazovnih radnika u SAD-u o mržnji i netoleratnosti prema Muslimanima. Sada uz ovu veliku podršku američke vlade nadograđujemo i širimo ovu inicijativu na državni nivo.

Sva mržnja koju sam ja lično doživjela zbog svog identiteta kao Bošnjakinja i kao Muslimanka je moja inspiracija da spriječim slična iskustva drugima bez obzira ko su i gdje su.

Kao što ja svojim studentima uvijek kažem, ne dozvolite da vam ikad iko kaže da ne možete ili ne smijete ili da niste zaslužili da sanjate velike snove. Svi snovi su ostvarljivi uz ogroman rad, upornost i obrazovanje – stoji u objavi Amra Šabić El-Rayess.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.