Skup podrške BiH u velikom broju gradova širom svijeta: “Ne prestaju vanjski i unutrašnji napadi na cjelovitost njenog državnog suvereniteta”

Koordinacioni odbor organizacije “The World for Bosnia and Herzegovina” za globalno obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta prvi put i Dana zahvalnosti 6. marta 2022. donio je odluku o održavanju skupova podrške BiH u velikom broju gradova širom svijeta.

Povod za organizovanje martovskih skupova je jubilej 30-godišnjice proglašenja nezavisnosti tada socijalističke republike – danas države Bosne i Hercegovine, kao najznačajnijeg historijskog i državotvornog čina nakon ZAVNOBiH-a za sve narode u BiH.

Iz Koordinacionog odbora navode da, uprkos tome što naša domovina ove godine slavi tri decenije nezavisnosti i članstva u UN-u, a sljedeće osam decenija državnosti u modernoj historiji, ne prestaju vanjski i unutrašnji napadi na cjelovitost njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Zato ova martovska okupljanja imaju još jedan povod, a to je ukazati na aktualnu političku i sigurnosnu krizu u BiH, sve ratobornije napade na suverenitet, cjelovitost, ustavni i pravni poredak države BiH, te ugrožavanje mira, od antidemokratskih, antiliberalnih, antievropskih i osvajačkih snaga i politika u zemlji i regionu, potpomognutih politikom zvanične Moskve, Budimpešte, Beograda i Zagreba”, istaknuto je.

Skupovi su planirani u gradovima: Sidney, Melburn, Salzburg, Brisel, Turku, Alkmaar, Amsterdam, Den Haag, Ermelo, Tilburg, Utrecht, Rijeka, Zagreb, Dublin, Rim, Toronto, Hamilton, Otava, Frankfurt, Stuttgart, Oslo, Stockholm, Göteborg, Västerås, Boston, Portland, Derby, Viktorija, London, Birmingham, Coventry, Hertfordshire, Sarajevo i mnogim drugim, najavili su organizatori.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.