Svjetski, ali naš! Naučnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine jedan je od vodećih stručnjaka za feroelektriku

Sarajlija Dragan Damjanović nedavno je izabran za predsjednika u jednom od tehničkih društava u okviru najveće svjetske tehničke organizacije Instituta za elektrotehniku i elektronike IEEE.

Informaciju je objavio Edhem Čustović, osnivač BH Futures Fondacije putem Facebooka, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Sarajlija Dragan Damjanović, sa skoro 30,000 citata, vjerovatno najcitiraniji naučnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za feroelektriku (materijali koji pretvaraju električnu energiju u mehaničku energiju i obrnuto).

Nedavno je izabran za predsjednika u jednom od tehničkih društava u sklopu najveće svjetske tehničke organizacije IEEE (Institut za elektrotehniku i elektroniku).

Mislim da samo mali broj ljudi poznaje ime prof. dr. Dragana Damjanovića! Ali evo brojnih razloga zašto biste trebali biti svjesni njega i njegovih nevjerovatnih postignuća u karijeri:

Rođen je i odrastao u Sarajevu, gdje je diplomirao fiziku na Univerzitetu u Sarajevu 1980. godine

Doktorirao je iz oblasti keramičkih znanosti na Državnom univerzitetu Pensilvanije (Penn State) 1987.

Od 1988. do 1991. bio je znanstveni suradnik u Laboratoriju za istraživanje materijala na PSU.

Pridružio se kao profesor Laboratoriju za keramiku, Institutu za materijale, na Švicarskom saveznom tehnološkom institutu u Lausannei (EPFL) 1991. godine, gdje i danas živi i radi.

Dragan je vodio ili učestvovao u oko 40 nacionalnih, multinacionalnih i bilateralnih međunarodnih projekata finansiranih od strane švajcarskih, evropskih, američkih i japanskih finansijskih agencija i industrija.

Bio je konsultant za materijale za piezoelektrične aktuatore, senzore i pretvarače za kompanije iz Francuske, Njemačke, Danske, Japana i Švicarske.

Održao je preko 110 pozvanih i plenarnih predavanja na različitim tehničkim konferencijama i objavio je preko 260 članaka, s H-faktorom Google scholar-a od 76.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. On je Fellow (Najprestižnija oznaka za člana) IEEE i Američkog keramičkog društva. Prof. Damjanović je jednostavno gigant u domenu nauke! Kao što volimo reći ‘Svjetski ali naš'” napisao je u objavi Čustović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.