Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je vrlo žestoko reagovao, optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

Zelenski se obratio naciji nakon odluke Rusije da zvanično prizna nezavisnost dva odmetnuta proruski orijentisana regiona istočne Ukrajine te da tamo pošalje svoju vojsku, dajući dodatno ubrzanje krizi za koju Zapad strahuje da bi mogla izazvati veći rat.

Nakon što je predsjedavao sastankom Vijeća sigurnosti, Zelenski je optužio Rusiju za kršenje suverenosti teritorija Ukrajine, te tvrdi kako bi to moglo da znači da Moskva odustaje od mirovnih pregovora i Sporazuma iz Minska usmjerenih na okončanje separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina želi da razriješi krizu uz pomoć diplomatije, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu, rekao je Zelenski.

“Odani smo mirnom i diplomatskom putu, slijedit ćemo njega i samo njega. Ali mi smo na svojoj zemlji, ne bojimo se ničega i nikoga, nikome ništa nismo dužni i nikome ništa nećemo dati”, izjavio je Zelenski.

Pozvao je na hitan samit čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, te istovremeno pozvao ukrajinske saveznike da preduzmu akciju protiv Rusije.

Frustracija zbog nespremnosti Zapada na preventivne sankcije

Ruski potezi su naišli na osudu SAD i Europe te najavu novih sankcija, iako nije odmah bilo jasno hoće li rusku vojnu akciju Zapad smatrati početkom invazije u punom obuhvatu. To područje je već ranije bilo pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Administracija predsjednika Ukrajine izrazila je frustraciju zbog nespremnosti Zapada da uvede preventivne sankcije nakon što je Rusija posljednjih sedmica okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinskih granica.

“Očekujemo jasne i djelotvorne korake podrške od svojih partnera. Vrlo je važno vidjeti ko je naš pravi prijatelj i partner, a ko će i dalje nastaviti riječima da plaši Rusiju”, upozorio je Zelenski – prenosi N1.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.