Uzbuna u redovima Milorada Dodika, oglasila se i Dušanka Majkić, iznijela je vrlo teške optužbe: “Postoji ministarstvo koje treba da se bavi time i nema smisla pričati o nekoj novoj agenciji”

Posljednje Vijesti

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić stalna je meta SNDS-ovih političara.

Tako se jutros pojavila vijest kako Cikotić ne odustaje od ideje da pri Vijeću ministara BiH bude formirana nova agencija ili služba koja bi se bavila migrantskom krizom.

Riječ je o navodnom dokumentu u kojem je analizirana prošlogodišnja situacija u BiH kada je riječ o migrantima, njihovom broju i problemima na terenu, a koji je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH te u aprilu dostavilo Vijeću ministara na usvajanje. Informacija je tada usvojena uz, kako je saopšteno, određene korekcije, bez navođenja o čemu se radi.

U prvobitnoj verziji istaknuto je da “Ministarstvo sigurnosti razmatra mogućnost osnivanja agencije ili službe na nivou BiH koja bi riješila sve nedostatke sistema i mogla da odgovori na sve izazove koje ilegalne migracije nose, prvenstveno bezbjednosne, a onda i humanitarne, uzimajući u obzir da je BiH potpisnica mnogih međunarodnih ugovora i povelja”.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kazala je za “Glas Srpske” da je poznato da je resorni ministar pričao o tome i to najavljivao.

– Naučili smo da sve ono što se nekada najavi, ukoliko nema reakcije onih koji su za to nadležni, to postaje praksa. Ovog puta, kada je počela priča o formiranju agencije koja bi se bavila migrantima i tom krizom, jasno su i glasno rekli da od toga nema ništa – rekla je Majkić.

Podvukla je da nikakva nova institucija u tom resoru neće zaživjeti.

– Postoji ministarstvo koje treba da se bavi time i nema smisla pričati o nekoj novoj agenciji ili službi. Više od 200 ljudi ima u tom resoru koji nema nikakvu operativnu nadležnost. I pored toga, u svom sastavu ima i upravne organizacije koje se na različite načine dotiču ove oblasti – rekla je Majkić i dodala da je Cikotić vjerovatno, kada je uvidio da mu to neće proći, odlučio da to promijeni.

Leave your vote