Veoma jasno i nedvosmisleno upozorenje lidera Platforme za progres Mirsada Hadžikadića: “Ne nasjedajte na provokacije poštovani građani Prijedora!”

Lider Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

“Koliko je u Bosni i Hercegovini danas sve izgubilo principijelnost, najbolje oslikava simboličan primjer udruženja “Princip”, koje je izgubilo svaki princip i sponu sa inspiracijom u vidu lika Gavrila Principa, po kojem nosi ime.

Koliko se princip izgubio kroz vrijeme, govori činjenica da članovi ovog udruženja planiraju slavlje povodom rođendana Viktora Orbana, mađarskog premijera – zemlje koja je nasljednica nekadašnjeg Austro-Ugarskog carstva, na čijeg je prijestolonasljednika Gavrilo Princip izvršio atentat 1914.

Da apsurd bude veći, upravo Viktor Orban baštini imperijalističke ideje inspirirane nekadašnjim Austro-Ugarskim carstvom, protiv kojeg se Gavrilo Princip borio, pucao i robijao.

Očito ta činjenica mnogo ne brine organizatore skupa. Njihov primarni motiv je “ukrasti show” i obezvrijediti dan sjećanja na jednu mračnu epizodu Prijedora, s obzirom da se istoga dana, već tradicionalno, obilježava “Dan bijelih traka” u Prijedoru.

Najava slavlja rođendana Viktora Orbana u Prijedoru, u režiji udruženja “Princip”, samo govori koliko su se principi izgubili u vremenu i prostoru.

Poštovani građani Prijedora, entiteta Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, ne dozvolimo da nas ovakve provokacije obeshrabre na putu sjećanja, istine i pravde.

Istina je na našoj strani. Istinu ne može ništa pobijediti. Naročito ne neprincipijelnost”, navodi se u saopštenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.