Institut za istraživanje genocida Kanada uputio pismo Jeremiću: “Negatoru genocida poručujemo da nema nikakve “odluke”, već pravosnažne presude oba međunarodna suda!”

Posljednje Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo predsjedniku srbijanske Narodne stranke Vuku Jeremiću koje je ujedno, kako su naveli, javna poruka svjetskoj javnosti na kontinuitet negiranja genocida realizacijom Memoranduma II Srpske akademije nauka i umjetnosti.

IGK ocjenjuje da Jeremić novim anticivilizacijskim negiranjem genocida u Srebrenici bezuspješno pokušava umanjiti definitivnu pobjedu istine o genocidu u Srebrenici.

Podsjećaju da je Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (čiji je predsjednik Vuk Jeremić) u saradnji sa Pravnim fakultetom iz Niša organizovao online diskusiju “U ime pravde”. Pored Jeremića, u diskusiji je učestvovao i Alan Deršovic, harvardski profesor prava i poznati američki advokat koji je u Hagu branio ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

“Diskutanti su se osvrnuli na Haški tribunal, valjda u ime neke pravde, što bi trebalo da sugeriše naslov ovog dubokoumnog razgovora. Jeremić je rekao da je “odluka kojom je Međunarodni sud pravde odredio masakr u Srebrenici kao genocid jedna od najkontroverznijih” te kako “u Srbiji o toj temi traje žestoka debata i to sa veoma dobrim razlogom” – navode iz IGK u saopćenju za javnost.

Razlog za tu takozvanu debatu, smatraju u IGK-u, konačna je pobjeda istine o genocidu u Srebrenici, istine koja putem oskarovog kandidata, filma “Quo vadis, Aida”, zajedno sa već utvrđenim sudskom i političkom istinom zaokružuje svjetsku – historijsku istinu o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi, genocidu u Srebrenici.

“Negatoru genocida Jeremiću poručujemo da nema nikakve odluke, imaju samo pravosnažne presude oba međunarodna svjetska suda. Genocid u Srebrenici definitivno nije stvar mišljenja srpskog nacionaliste Vuka Jeremića, to je sudska, historijska, politička i sada umjetnička istina, odnosno historijska činjenica koju je priznao svijet – saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Leave your vote