in ,

Naša dijaspora može sve: U Chicagu postavljen bilbord u znak sjećanja na srebrenički genocid

U Chicagu postavljen bilbord u znak sjećanja na srebrenički genocid

U Chicagu postavljen bilbord u znak sjećanja na srebrenički genocid.

Centar za kulturu BICC Chicago (Bosnian Islamic Cultural Center) objavio je na svojoj Facebook stranici fotografiju velikog bilborda na autoputu O’Hare, postavljenog u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ovaj bilboard sa porukom “Nikada ne zaboravite genocid u Srebrenici; 8.372 razloga da se ne zaboravi 11. juli 1995.” nalazi se na autoputu u blizini aerodroma O’Hare, na adresi: 6100 North River Road, Rosemont, IL 60018.

Rezolucijom 310, Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država 2017. godine jednoglasno je usvojio Rezoluciju o Srebrenici, kojom se zločin iz jula 1995. godine definira kao genocid.

– Potrudili smo se da Chicago ove godine bude u znaku Srebrenice, navode iz Centra za kulturu BICC Chicago, te najavljuju kako će u narednom periodu raditi na tome da se u Chicagu 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Džemat Bosnian Islamic Cultural Center, poznatiji kao “džemat na Westernu”, smješten je u sjevernom dijelu Chicaga. Osnovan je početkom ovog milenijuma, tačnije 2005.godine, na inicijativu velikog broja Bošnjaka koji su se nastanili bliže središtu grada Chicaga iz potrebe da se češće susreću i druže, kao i da edukuju svoju djecu.

Inače, juli je u znaku sjećanja na više od 8.372 žrtve srebreničkog genocida, počinjenog prije 26 godina u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda Srebrenica. Ovim povodom organizuju se brojne komemoracije širom svijeta, što od strane bosanskohercegovačke dijaspore, tako i od velikog broja lokalnog stanovništva.

Nenad Čanak: Ja sam Srbin, i po porijeklu i rođenju, ali ne može biti moj Šešelj, Ražnatović, Karadžić ili Mladić…

Vukanović poručio Vučiću: “Ako želiš dobro srpskom narodu u BiH, prestani podržavati onoga koji je urušio sve”