in , ,

Premijerka Škotske odala počast: “Srebrenica je bila vrhunac genocidnog plana usmjerenog na bosanske muslimane”

Povodom obilježavanja “Dana sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji obratila se premijerka Škotske Nicola Sturgeon

Povodom obilježavanja “Dana sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji obratila se premijerka Škotske Nicola Sturgeon.

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon obratila se na Nacionalnoj ceremoniji obilježavanja “Dana sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji, te tom prilikom poručila da je Srebrenica bila konačna vrhunac genocidnog plana usmjerenog na bosanske muslimane, a među žrtvama ovog plana bilo je na desetine hiljada žena i djevojaka.

Tokom ovogodišnje ceremonije sjećanja na 11. juli, Sturgeon je govorila je o patnjama žena i djevojaka tokom rata u BiH, a posebno jedne žene koja se borila za pravdu žrtava silovanja.

“Odajemo počast Bakiri Hasečić, žrtvi seksualnog nasilja počinjenog tokom bosanskog rata. Uprkos svemu što je prošla, prijetnjama smrću, Bakira je pomogla privođenju više od 80 ratnih zločinaca pravdi”, poručila je Sturgeon.

Dodala je da sve žrtve genocida u Srebrenicu imaju imena, koja su upisana u Memorijalnom centru Potočari.

“Ispravno je da se prisjećamo ovih izgubljenih života na dan sjećanja na Srebrenicu. Pritom, nikada ne smijemo zaboraviti da je Srebrenica bila konačna kulminacija genocidnog plana usmjerenog na bosanske muslimane. Među žrtvama ovog plana bilo je 20.000 do 50.000 žena i djevojaka širom Bosne koje su bile izložene seksualnom nasilju”, poručila je Sturgeon, prenosi škotski “The National”.

Sturgeon je istakla da je Hasečić, koja je danas predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata”, “borila za pravdu ovih žena i vodila je kampanju kako bi osigurala da se čuju njihovi glasovi.”

“Bakirina snaga i hrabrost toliko su nadahnuće za sve nas i zato je potpuno u redu da joj odamo počast i od srca joj zahvalimo na svemu što je učinila”, rekla je Sturgeon.

Organizacija “Remembering Srebrenica” organizovala je nacionalnu ceremoniju obilježavanja “Dana sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji, koja je ove godine u potpunosti bila emitovana putem interneta.

Nacionalnoj ceremoniji Ujedinjenog Kraljevstva prisustvovao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon, prvi ministar Walesa Mark Drakeford, politički lideri iz svih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva, kao i preživjele žrtve genocida i etničkog čišćenja.

Lijepe slike dolaze iz Velike Britanije: Zgrade osvijetljene u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Susret Bisere Turković i Dritana Abazovića: Jačati ekonomsku saradnju, ali riješiti i pitanje Buk Bijela