in , ,

Sramna reakcija Biljane Plavšić: “Ratko Mladić nema veze sa zločinom u Srebrenici, štitio je sve civile”

Biljana Plavšić je navela da ga poštuje kao izuzetnog vojnika i profesionalca, ali i čovjeka jer je štitio civile bez obzira na njihovu vjeru i naciju

Nakon što je ratni zločinac Ratko mladić osuđen na doživotni zatvor, Biljana Plavšić, haška osuđenica i nekadašnja predsjednica RS kazala je da on “nema veze sa zločinom u Srebrenici”.

Navela je da ga “poštuje kao izuzetnog vojnika i profesionalca, ali i čovjeka jer je štitio civile bez obzira na njihovu vjeru i naciju”.

“Ratko Mladić nema veze sa onim što se desilo u Srebrenici. Nema veze sa genocidom. Genocid je ono što se desilo Srbima 1941. godine”, rekla je Plavšić.

Plavšić je dodala “da ne poriče da se u Srebrenici desio zločin, ali da to nije bio genocid”.

“Bio je rat u BiH. I zato, kada bi se sve vojskovođe svijeta okupile i tražile istinu u njegovom slučaju, oni bi profesionalno morali da ga zaštite. Osuđen je zato što je branio narod. Bio je vojnik, profesionalac. Bila sam na frontu, obilazila vojnike povrijeđene, osakaćene… Takvog borca nisam upoznala”, rekla je Plavšić za “Srpski telegraf”.

Kazala je i to kako “Mladić nije dijelio ljude na Hrvate, muslimane, Srbe, već su za njega ljudi bili ljudi” te da je “posebno poštovao žene”.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić: “Bez obzira što sam vjernik, odlučio sam da zaštitim državu”

Zbog Ratka Mladića upućene prijetnje smrću Borisu Tadiću