in , ,

Turković nakon presude Mladiću: “Prilika za vlasti Srbije, te političare iz RS koji negiraju genocid da prihvate istinu”

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se povodom presude Ratku Mladiću

Mladić je jedan od glavnih izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu, napisala je na svom twitter profilu ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Presuda Ratku Mladiću je konačna i historijska. Ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost. Mladić je jedan od glavnih izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu”, kaže Turković.

Iako nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim općinama gdje je počinjen, navela je te kazala kako prvi put u historiji genocid nad Bošnjacima je istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu.

“Bit će zauvijek upamćen i prepoznat kao opomena svijetu i generacijama koje dolaze. Vjerujem da će ovo biti prilika i za vlasti Srbije, te političare iz RS koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti. Suočavanje sa istinom i individualizacija krivice u njihovom je interesu”, smatra ona.

Dodala je kako je negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločina, čega smo i dalje svjedoci, glavna su prepreka trajnom miru i vode ka destabilizaciji cijele regije te blokiraju napredak ka EU, koji jednako želi većina ljudi u BiH, pa i u Srbiji.

“Zato je neophodno da što prije zakonski zabranimo javno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina i zločinaca. To je prilika za novog visokog predstavnika da postavi standard na osnovu kojeg se može graditi pomirenje i bolja budućnost”, zaključila je Turković.

Ratko Mladić pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

Sin Ratka Mladića se oglasio nakon potvrde doživotnog zatvora ratnom zločincu: “Želim samo da čestitam sutkinji Nyambe. Putujući cirkus je završio onako kako je i počeo.”