Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović o njemačkim sankcijama: “Traži se način kako će se i s naše strane pritisnuti određeni ljudi, pogotovo ovi što rade na secesiji!”

Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović pozdravio je najavu njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) da će se Njemačka više zalagati za zapadni Balkan i da je potrebna jasna EU perspektiva za region.

Jasan stav

Inicijativa o kojoj već duže vrijeme govore i poslanici Bundestaga, prijatelji BiH, među kojima je i Juratović, sada se mora intenzivirati.

– Vrlo je bitno da naš rad u parlamentu bude popraćen i kroz politiku vlade Njemačke. Sad je cijela priča kompaktnija nego što je bila u eri Angele Merkel. Intenzivno se moramo pozabaviti demokratizacijom regije, jačati demokratske institucije i njihovu funkcionalnost. To nam sad mora biti glavni cilj – kaže Juratović.

Podržava sankcije koje je Britanija nametnula Dodiku i Cvijanović. Njemačka vodi diskusiju s članicama EU, ali bez puno uspjeha, jer EU nije kompaktna.

– Traži se način kako će se i s naše strane kroz sankcije pritisnuti određeni ljudi, pogotovo ovi što rade na secesiji, ali drago mi je da se počelo sankcionirati i po pitanju kriminala i korupcije. Tu je ključ svega. Kriminal i korupciju treba suzbijati kroz funkcionalnost sudstva i tužilaštva. Oni moraju proraditi – ističe Juratović.

Provoditi reforme

Ekonomska pomoć je potrebna BiH i zapadnom Balkanu, ali se ona mora uvjetovati procesima evropskih integracija. Juratović kaže da će se novac moći usmjeravati samo u određene projekte.

– Ti projekti mogu se financirati samo ako će se u isto vrijeme provoditi reforme po pitanju demokratizacije i funkcionalnosti institucija. Ne smije proći nijedan cent bez uvjeta, jer na taj način je do sada nagrađivano postojeće stanje – smatra Juratović.

Izbori moraju biti održani

Naglašava da se Ustav BiH mora poštovati, a izbori moraju biti održani.

– Ne smije nam se dogoditi ono što se desilo u Mostaru, da 12 godina nema izbora zato što se dvije stranke ne mogu dogovoriti. A koje su se ustvari dogovorile da su podijelile grad i izbore nisu ni željele. Apsurd je da neko želi u EU, a ne poštuje presude međunarodnih sudova – kaže Juratović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.