Američki predsjednik Joe Biden jasno istakao: Svijet će od talibana tražiti da ispune obećanje!

Američki predsjednik Joe Biden saopćio je da će svijet od talibana tražiti da ispune obećanje da će omogućiti siguran prolaz svima koji budu željeli napustiti Afganistan.

Sjedinjene Države povukle su diplomatsko predstavništvo iz Afganistana i operacije će voditi iz Katara, rekao je državni sekretar Antony Blinken dodavši da će Washington i dalje neumorno pomagati ljudima da napuste Afganistan, unatoč povlačenju američke vojske.

Blinken je izjavu novinarima dao nakon odlaska zadnjega američkoga aviona iz Afganistana, gdje su ostale hiljade Afganistanaca koji su pomagali zapadnim zemljama.

Evakuacija je završena prije krajnjega roka u utorak, koji je odredio američki predsjednik Joe Biden, kojega su zbog načina na koji je pristupio rješavanju situacije u Afganistanu kritizirali i demokrati i republikanci, nakon brzoga napredovanja talibana i njihova preuzimanja Kabula početkom mjeseca.

Blinken je, ignorirajući pitanja novinara, rekao da će Washington afganistansku diplomatiju voditi iz katarskoga glavnoga grada Dohe, uključujući konzularne poslove i pružanje humanitarne pomoći, te da će na čelu diplomatskoga tima biti Ian McCary, zamjenik šefa američke misije u Afganistanu.

– Počelo je novo poglavlje američkoga angažmana u Afganistanu. U njemu ćemo predvoditi diplomacijom, rekao je Blinken.

– Nastavit ćemo neumorno pomagati Amerikancima, stranim državljanima i Afganistancima da napuste Afganistan, ako tako odluče, dodao je.

Rekao je kako se pretpostavlja da je u Afganistanu ostalo više od stotinu Amerikanaca koji žele napustiti tu zemlju te da Washington pokušava utvrditi njihov tačan broj. Evakuirano je više od 6000 Amerikanaca.

Od 14. avgusta iz Kabula je zrakoplovima evakuirano više od 122.000 ljudi.

Budući da je sudbina kabulske zračne luke, glavnoga izlaza iz Afganistana, nejasna nakon američkoga odlaska i talibanskog preuzimanja, Blinken je rekao da Washington nastoji pronaći načina da pomogne Amerikancima i ostalima koji možda odluče napustiti Afganistan kopnenim putem.

– Nemamo iluzija da će to biti lako ili brzo, rekao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.