Američki predsjednik Joe Biden nakon napada na Ukrajinu jasan: “Dogovorili smo razorne pakete sankcija Rusiji”

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se na Twitteru povodom ruske invazije na Ukrajinu.

“Jutros sam se sastao sa svojim kolegama iz G7 kako bismo razgovarali o Putinovom neopravdanom napadu na Ukrajinu i dogovorili smo se da ćemo krenuti s razornim paketima sankcija i drugih ekonomskih mjera kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost. Stojimo uz hrabre ljude Ukrajine”, poručio je Biden.

Velika Britanija ranije je objavila paket sankcije. Također, Evropska unija bi večeras trebala objaviti koje mjere će poduzeti protiv Moskve.

Biden će se uskoro obratiti naciji sa detaljima akcija koje će poduzeti zvanični Washington.

Stiže sve više izvještaja po kojima je ruska vojska zauzela nuklearnu elektranu u Černobilu, koja se nalazi nedaleko od granice s Bjelorusijom.

Istu informaciju objavio je i Christo Grozev, nagrađivani istraživački novinar i izvršni direktor Bellingcata, istraživačke web stranice.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je objavio da ruske snage napadaju područje Černobila.

– Ruske okupacijske snage pokušavaju osvojiti nuklearnu elektranu u Černobilu. Naši branitelji daju svoje živote kako se tragedija iz 1986. ne bi ponovila. Prijavio sam to švedskom premijeru. Ovo je objava rata cijeloj Europi – napisao je Zelenskij na Twitteru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jutros najavio posebnu vojnu operaciju nakon čega su se začule eksplozije u blizini ukrajinskih gradova. Stanovnici su uplašeni, no Rusi poručuju da gađaju vojne mete.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski proglasio je vanredno stanje, a ministar vanjskih poslova poručio da je Rusija započela veliki rat.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.