Američki predsjednik “pred cijelim svijetom” bezrezervno poručio: “Ovo desetljeće će odrediti budućnost klime na Zemlji”

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak na klimatskoj konferenciji u Glasgowu da će ovo desetljeće odrediti budućnost klime na Zemlji.

“Ovo je odlučujuće desetljeće u kojem se imamo priliku dokazati”, rekao je Biden svjetskim liderima na summitu COP26 u Škotskoj.

“Glasgow mora biti početak desetljeća akcije i inovacija kojima ćemo sačuvati našu zajedničku budućnost”, naglasio je predsjednik SAD-a, zemlje koja je povijesno emitirala najviše stakleničkih plinova.

Biden je rekao da klimatske promjene već uništavaju svijet i da više nisu hipotetska opasnost, nego nešto što je vidljivo svakog dana.

Prelazak na zelene tehnologije demokrat ne vidi samo kao “moralni”, nego i kao “ekonomski imperativ”, što pokazuje i aktualna kriza uzrokovana velikim rastom cijena energenata.

Biden tvrdi da su obnovljivi izvori energije stabilniji na tržištu, a da će prelazak na njih otvoriti i brojne radna mjesta.

“SAD će voditi svojim primjerom”

Naglasio je i da će SAD pokazati da nije “samo ponovo u igri, nego će voditi svojim primjerom”.

“Znam da to nije bio slučaj. Zato moja vlada radi prekovremeno da pokaže da to nisu samo riječi”, rekao je Biden, nasljednik republikanskog predsjednika Donalda Trumpa koji je povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma i ukidao ekološke regulacije.

No, Biden je u Glasgow stigao nakon što kod kuće nije uspio progurati svoj ambiciozni klimatski plan. Demokrat nije osigurao podršku za predloženi zakon, suočivši se s protivljenjem republikanaca, ali i stranačkih kolega u Kongresu.

U Zastupničkom domu mu prepreku predstavljaju demokrati iz saveznih država sa snažnim energetskim sektorima, a u gornjem domu demokratski senator iz Zapadne Virginije Joe Manchin.

Manchinova savezna država veliki je proizvođač ugljena i prirodnog plina, a on je financijski povezan s industrijom ugljena, piše Financial Times.

Biden je stoga morao odustati od najodvažnijih dijelova svog zakona, poput 150 milijardi dolara vrijedne inicijative subvencioniranja energetskih kompanija koje bi prelazile na obnovljive izvore energije.

Dio analitičara smatra da će to značajno otežati provedbu Bidenovog obećanja da će SAD do 2030. prepoloviti emisije štetnih plinova u odnosu na 2005. godinu.

Borbu protiv klimatskih promjena ugrožava i potencijalna odluka Vrhovnog suda, tijela s konzervativnom većinom, o ovlastima Agencije za zaštitu okoliša (EPA) u regulaciji emisija stakleničkih plinova. Sud će o tome odlučivati u petak.

Ti unutarnji problemi ugrožavaju proklamirani status SAD-a kao predvodnika zelene tranzicije, no Biden se nada da će njegov razvodnjen, no plan koji ipak donosi napredak, biti izglasan ove sedmice “ako Bog da”, piše Reuters.

“Mi koji smo odgovorni za velik dio deforestacije i svih problema koje smo dosad imali, odgovorniji smo i dugujemo to drugim nacijama.

Nismo to bili. Moramo pomoći, mnogo više nego dosad”, zaključio je Biden u Glasgowu, u koji nisu stigli predsjednici Kine, Rusije i Brazila, drugih velikih svjetskih zagađivača.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.