Biser bh. dijaspore, Srebrenicu napustila početkom rata: “Postala prva žena iz BiH koja je postala rektor na stranom prestižnom univerzitetu”

Profesorica Pamela Habibović dobila je posao rektorice na Univerzitetu Maastricht u Holandiji te je tako postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je rektor na jednom od prestižnih stranih univerziteta.

Habibović je rođena 1977. godine u Tuzli, a odrasla je u Srebrenici, koju je napustila 1992. godine. S majkom i sestrom preselila je u Holandiji, a u porodičnoj kući ostao je njen otac, koji se nadao da će se situacija uskoro smiriti.

Nažalost, njegove nade se nisu ostvarile te je nestao nakon pada Srebrenice.

U Holandiji je upisala hemijsku tehnologiju i doktorirala na Univerzitetu Twente, nakon čega je učestvovala u istraživanju na Medicinskom fakultetu na Harvardu i Univerzitetu McGill u Kanadi.

Dobila je nagradu Jean Leray od Evropskog društva za biomaterijale (2013) te je autorica brojnih naučnih članaka. Uz sve to, bila je u raznim odborima i uređivala je nekoliko naučnih časopisa. Četiri godine je bila predsjednica Evropskog društva za biomaterijale.

Od 2014. godine živi u Maastrichtu, gdje radi kao profesorica neorganskih biomaterijala i naučni direktor MERLN-a, Instituta za regenerativnu medicinu inspirisanu tehnologijom u Maastrichtu. Udata je i ima dvoje djece.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.