Čovjek nema mira: Šef hrvatske diplomatije poručio kako je Hrvatskoj važno da se osigura promjena sadašnjeg izbornog zakona u BiH

Na zapadnom Balkanu postoji “ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti” jer je to područje poligon za “geostrateška nadmetanja”, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman razgovarao je s bugarskom kolegicom Teodorom Genčovskom u Zagrebu, a nakon sastanka je istaknuo kako su se složili da je potrebno učiniti sve da se posljedice ruske agresije na Ukrajinu “ne bi prelile na područje zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope”.

“Zapadni Balkan poligon za razna geostrateška nadmetanja”

“Tu postoji nažalost još uvijek u stanovitom smislu ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti budući da je zapadni Balkan također i poligon za razna geostrateška nadmetanja”, kazao je novinarima Grlić Radman.

Genčovska je u tom kontekstu istaknula da je bugarsko-hrvatska saradnja u sklopu NATO-a “jako dobra” te da saradnja između članica NATO-a uvjetuje i sigurniji jugoistok Evrope.

Šef hrvatske diplomatije ponovio je kako je Hrvatskoj važno da se osigura promjena sadašnjeg izbornog zakona u BiH koji “favorizira izborni inženjering” i omogućuje bošnjačko preglasavanje malobrojnijih Hrvata.

Genčovska je istaknula da je Bugarska “potpuno podržava težnje Hrvatske za rješavanjem krize u Bosni i Hercegovini”.

Što se tiče spora Sjeverne Makedonije i Bugarske o historiji i identitetu, Grlić Radman je kazao kako se nada da će “Bugarska i Sjeverna Makedonija naći obostrano prihvatljivo rješenje koje će omogućiti nastavak evropskog puta Sjeverne Makedonije”, prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.