Da li je na pomolu veliki politički preokret u Njemačkoj: Zeleni vode u anketama, mogli bi preuzeti vlast…

Pet mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora u Njemačkoj na kojima će se birati i nasljednik Angele Merkel, ankete pokazuju kako većina građana prednost daje stranci Zelenih što je iznenađenje s obzirom na višegodišnju vlast koalicije CDU-CSU.

Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa kada je koalicija CDU-CSU ubjedljivo vodila prema svima anketama, ova izborna godina donosi znatno neizvjesniju borbu za vlast u Njemačkoj.

Prema najnovijim istraživanjima, šest od deset anketa koje su sprovedene među njemačkim stanovništvom pokazale su kako građani znatno veću prednost daju Zelenim u odnosu na CDU-CSU koaliciju. Istraživanje koje su u nedjelju objavili Kantar i Bild am Sonntag pokazali su kako pet mjeseci uoči izbora 27 posto građana daje prednost upravo stranci Zelenih.

U analizi anketnih rezultata, sugerira se kako bi kandidatkinja za kancelarsku poziciju ispred stranke Zelenih Annalena Baerbock mogla suočiti sa izuzetno ugodnom postizbornom pozicijom gdje bi upravo Zeleni mogli odlučivati s kim će ući u potencijalnu koaliciju na državnom nivou.

Stefan Merz, direktor organizacije Infratest Dimap istakao je kako se o realnim i pouzdanim pokazateljima glasanja može govoriti tek ukoliko trenutni rezultati ostanu isti i u naredne dvije do tri sedmice.

“Nakon godina u kojima se hijerarhija političkih stranaka u Njemačkoj vrlo malo mijenjala, sada bismo mogli prisustvovati historijskom trenutku”, rekao je Merz za Guardian.

Kako ističu analitičari, kretanje rezultata na anketama jasno ukazuje na probleme s kojim se suočava trenutno vladajuća koalicija CSU-CDU, a koji se manifestuju padom povjerenja javnosti naročito nakon odluka o lockdownu i brojnim aferama koje su isplivale na površinu tokom pandemije koronavirusa.

Međutim, ukoliko se analiziraju dosadašnje ankete, analitičari su mišljenja kako se rezultati moraju uzeti s velikom dozom rezerve s obzirom da su se rezultati anketa na izborima u Njemačkoj često razlikovali od realnog stanja na terenu na sami dan izbora.

“Ankete uoči glasanja 2005. godine ukazivale su na visoku prednost CDU-a. Na kraju, CDU i Angela Merkel su pobijedili sa malom razlikom. Tokom 2017. godine, najava kandidature socijaldemokratskog politčara Martina Schulza dovela je do ogromnog rasta popularnosti njegove stranke. Međutim, na izborima CDU je ponovno uvjerljivo pobijedio”

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održat će se u septembru ove godine, a osim članova Bundestaga, stanovnici Njemačke birat će i novog kancelara čime će se nakon 16 godina okončati vladavine Angele Merkel u Njemačkoj.

Borba za kancelarsku poziciju vodit će se između kandidatkinje stranke Zelenih Annalena Baerbock i kandidata koalicije CDU-CSU Armina Lascheta.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.