Hiljade učesnika ovogodišnjeg Marša mira stiglo u Potočare

Više od četiri hiljade učesnika koji su prije tri dana krenuli iz Nezuka, mučnim putem koji je mnogima bio put spasa, stiglo je u poslijepodnevnim satima u Potočare.

Putem koji je te 1995. godine bio natopljen krvlju nedužnih Bošnjaka, za neke je bio i put spasa, a u znak sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici ove godine je njime koračalo blizu četiri hiljade.

Oni su za skoro tri dana prešli trasu u dužini većoj od nekih 100 kilometara, a danas su stigli i do svog odredišta – Potočara, gdje će sutra biti ukopano i na vječni počinak ispraćeno 30 žrtava genocida u Srebrenici.

Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Riječ je o jednoj od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

I putem Marša mira pokušava se promicati istina o svim strahotama kroz koje su prošli Podrinjci, posebno oni koji su pogubljeni u srebreničkom genocidu.

Učesnici marša sutra će prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari – javlja Klix.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.