Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u Briselu o BiH: “To nije dobro za stabilnost”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je u Briselu.

Glavne teme ministarskog sastanku su zapadni Balkan i ruska agresija na Ukrajinu te odgovor EU-a na nju.

Grlić Radman je rekao da EU mora poslati zemljama zapadnog Balkana snažnu poruku o njihovu pristupanju Uniji, prije svega otvoriti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i napraviti napredak u vezi s viznom liberalizacijom za Kosovo.

Hrvatski ministar je najavio da će svoje kolege izvijestiti o prošlosedmičnoj posjeti Ukrajini u kojoj je boravio s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

“Moramo povećati pritisak na Rusiju da prestane s agresijom. Hrvatska podržava šesti paket sankcija protiv Rusije. Ona može pridonijeti energetskoj sigurnosti s obzirom na svoj geostrateški položaj i svoju infrastrukturu”, rekao je Grlić Radman.

Komisija je prije 12 dana predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte.

Međutim, oko toga još nema dogovora među članicama, a glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od embarga na naftu.

Govorio je i o BiH.

“Potrebno je učiniti još jedan pokušaj kako bi se provela izborna reforma u Bosni i Hercegovini jer sadašnji izborni zakon ne jamči ravnopravnost konstitutivnih naroda, a to nije dobro za stabilnost zemlje, izjavio je u ponedjeljak u Briselu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“U BiH još uvijek nemamo izborni zakon koji jamči ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih i to nije dobro za stabilnost zemlje. Moramo napraviti još jedan pokušaj da se provede izborna reforma jer to i put prema kandidatskom statusu”, izjavio je Grlić Radman po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.