in , ,

Institut za istraživanje genocida Kanada poslao jasnu poruku: I bez Oskara ovo je noć kada je pobjedila istina o genocidu u Srebrenici

Jasmilin film podizanjem svijetske svijesti o genocidu u Srebrenici čini BiH i svijet boljim i pravednijim mjestom za život

arhiv
arhiv

I bez Oskara ovo je noć kada je pobjedila istina o genocidu u Srebrenici.

Poručio je ovo Emir Ramić, predsjednik Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

“Sinoć je bila velika noć za BiH, za Srebrenicu, za pravdu i istinu i za bolju i ponosnu BiH. Čestitke Jasmili Žbanić i kompletnoj ekipi filma na historijskom uspjehu, ne samo bosanskohercegovačkog filma, već i države BiH. Ovaj film je i poziv čuvarima kulture sjećanja na akciju. Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu jeste pitanje očuvanja identiteta BiH, Evrope i svijeta”, dodao je, istaknuvši kako ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski identitet:

“A taj identitet, koji je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija zemlje BiH ne može bez istine i pravde”.

“Na kontinuiranu dehumanizaciju žrtava i ponižavanje države BiH, film odgovara umjetničkim pozivom na hod prema istini i pravdi sve dok se BiH ne oslobodi. Jer sa istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati. To mora biti jasno negatorima koji nisu dostojni imena i časti zemlje BiH i časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj život za slobodu zemlje BiH.

Jasmilin film podizanjem svijetske svijesti o genocidu u Srebrenici čini BiH i svijet boljim i pravednijim mjestom za život. Budimo gordi i ponosni, dostojni imena i časti BiH i dostojni časti duša zrtava. Istina i Pravda su jedino što tražimo, i jedino što nam i pripada. U ovom filmu treba da se nađu kako preživjele žrtve i svjedoci genocida, tako i negatori genocida i falsifikatori sudskih, političkih, naučnih i sada umjetničkih istina o genocidu. Film je dokument u historiji, kao opomena cijelom svijetu da se genocid nikada više nikome ne smije ponoviti”, zaključio je Ramić.

Sramna provokacija Milana Tegeltije zgrozila javnost: “Dobro je što Jasmila Žbanić nije dobila Oscara”

Zorici Brunclik se ne sviđa žiri “Zvezda Granda”, otkrila je šta joj najviše smeta!