Joe Biden i Xi Jinping razgovarali više od tri sata, poručili: “Kina i Amerika bi trebale imati za cilj saradnju na principu strategije koja je od koristi za sve”

Predsjednik Kine Xi Jinping videolinkom je razgovarao s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joem Bidenom.

Razgovor dvojice lidera trajao je čak 3,5 sata. Sastanak su počeli uz prijateljske poruke. Xi je Bidena nazvao ”starim prijateljem“ te ga pozvao na uspostavljanje čvrstih i stabilnih odnosa između Kine i SAD-a.

Xi smatra kako Kina i SAD, kao dvije najveće ekonomije na svijetu i stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) s jedne strane trebaju na najbolji način rješavati unutrašnja pitanja, a s drug strane doprinositi i svjetskom miru i razvoju.

”Kina i SAD bi se trebale međusobno uvažavati, živjeti zajednički u miru i imati za cilj saradnju na principu strategije koja je od koristi za sve“, rekao je Xi.

Dodao je i kako su spremni na saradnju s Bidenom na poduzimanju efikasnih koraka kako bi se postigao kompromis i odnosi Kine i SAD-a ušli u pravi tok. Smatra kako je to u skladu s interesima naroda dviju zemalja i očekivanjima međunarodne zajednice.

Na sastanku Xi se osvrnuo i na Tajvan, ističući važnost ovog pitanja za Kinu.

”Ako nas separatističke snage, koje se zalažu za nezavisnost Tajvana, budu huškale, izazivale i prelazile crvenu liniju, Kina će biti primorana poduzeti odlučne mjere“, poručio je Xi.

Biden je kazao kako SAD ostaje posvećen politici ”jedinstvene Kine“, ne podržava nezavisnost Tajvana te da će doprinijeti uspostavljanju mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu.

Izrazio je i želju da s Xijem ima otvoren i prisan dijalog o određenim pitanjima, kao što je to bilo i u prošlosti.

Biden je kazao da koliko odnosi SAD-a i Kine pogađaju dvije zemlje, toliko pogađaju i cijeli svijet.

”Trebamo odrediti smjernice bazirane na konsenzusu, biti iskreni i otvoreni kada su u pitanju naše razlike i zajednički raditi na globalnim pitanjima, naročito klimatskim promjenama i zajedničkim interesima”, naglasio je Biden.

U saopćenju Bijele kuće nakon sastanka navedeno je kako su dvojica lidera govorili o prirodi odnosa dviju država i naglasili značaj nastavka odgovorne konkurencije. Navedeno je kako će SAD nastaviti braniti svoje interese i vrijednosti, a s partnerima i saveznicima raditi na mapi puta 21. stoljeća koja vodi ka slobodnom, otvorenom i pravednom međunarodnom sistemu.

Izražena je i zabrinutost zbog ljudskih prava pogotovo u Xinjiangu, Tibetu i Hong Kongu.

Xi i Biden telefonom su razgovarali 10. februara i 9. septembra ove godine, a delegacije dvije države sastale su se 10. marta u saveznoj američkoj državi Aljasci i 6. oktobra u Cirihu.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.