Juratović bez zadrške iz Njemačke: Dolazak Erdogana u Zetru i govor Izetbegovića pomaže hrvatskim i srpskim nacionalistima – Čoviću i Dodiku

Josip Juratović, izvjestitelj SPD-a u Odboru za evropsku politiku Bundestaga i predsjednik parlamentarne skupine za zapadni Balkan, objašnjava da je prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini pripremio Odbor za vanjsku politiku, ali da u prijedlog koji je otišao u medije nisu ušle izmjene i dopune drugih odbora.

– Tu je došlo do problema i morao sam reći da treba neke stvari nadopuniti. Papir ne smije služiti za izbornu kampanju, a ovakav bi služio za kampanju Izetbegovića, jer se kao secesionisti napominju pojedinačno Dodik i Čović.

Ali, glavni uzrok problema u BiH je nacionalizam, a iz nacionalizma ide i secesionizam i ako govorimo o nacionalizmu, onda moramo govoriti i o ulozi Izetbegovića.

Izborna kampanja se svodi na to da Izetbegović, Čović i Dodik surađuju, podijelili su institucije između, a kada se radi o političkim odlukama, tu jedan drugog kao koče.

Moja sugestija se odnosila na to. Ne isključujem da Dodik govori o secesionizmu i da je to nedopustivo, kao i bilo kakva podjela ili stvaranje novog entiteta, ističe Juratović.

Dodaje da među Bošnjacima ima najviše umjerenih, koji nisu nacionalisti i da je pitanje šta se nudi umjerenim Hrvatima i umjerenim Srbima, da se i oni mogu identificirati sa državom.

Osvrnuo se i na dolazak Erdoğana u Zetru i govor Izetbegovića u kojem se, kako kaže, nariču Osmansko carstvo, braća, ponovno spajanje.

To pomaže hrvatskim i srpskim nacionalistima – Čoviću i Dodiku.

Dok se Bošnjaci ne distanciraju od bošnjačkog nacionalizma, Hrvati od hrvatskog i Srbi od srpskog, nikada neće biti mira, uvijek će se voditi kampanje u strahu, jer je on ovdje glavno političko sredstvo, kaže Juratović.

Komentarišući Pangea organizaciju, napominje da je bio govornik na tim skupovima, ali da se na način da se prešućuje uloga SDA i Izetbegovića ne može voditi pokret za jedinstvenu BiH.

Napominje i da je BiH suverena zemlja i da nas ne trebaju interesirati ni Srbija ni Hrvatska ni Turska, već BiH i suživot u BiH.

– Što prije pustimo šta Milanović govori, ili Vučić, ili Erdoğan, tim prije će biti bolje. Nacionalizam je rak-rana ove zemlje.

BiH ima puno pametnih ljudi širom svijeta koji grade druga društva, jer nemaju ovdje perspektivu. Samo osuđujem nacionalizam.

Milanovića dobro znam i žao mi je da se jedna članica EU tako ponaša, neprimjerno, objašnjava Juratović.

Komentarišući medijske navode da je problem nastao oko “legitimnog predstavljanja”, Juratović kaže da je to laž.

– Ono je ostalo u tekstu i po našim izmjenama – legitimno predstavljanje dovodi u situaciju gdje se praktično pospješuje podjela BiH, ali je pomenuto da se moraju međunarodne presude provesti.

Bio je dio i oko presude Ljubić u kontekstu da ako priznamo međunarodne, zašto ne priznamo i presude Ustavnog suda BiH, objašnjava Juratović.

Naglašava da je govorio da je potrebno isticati pozitivne primjere u BiH, a ne samo negativne i dodaje da se izbori moraju održati.

– Svako ko blokira izbore, blokira demokraciju i Ustav, što nećemo dozvoliti.

Naći ćemo rješenje da se ne desi ono što se desilo Mostaru, gdje su dvije klike podijelile grad i uživale 12 godina, jer se, navodno, nisu mogli dogovoriti.

Sada su u pitanju tri klike. Neka se ne zavaravaju, finansirat će, naći ćemo mehanizme.

Mogu im preporučiti da strategije – Dodik kaže nešto, pa međunarodna zajednica reaguje i on bude prikliješten uz zid, onda mu uskoči brat Čović, a kada i jedan i drugi više ne znaju šta dalje, onda Izetbegović nešto priredi, nemaju budućnost.

Zato mi je bitno u tom papiru da se zna ko su “gazde”, jer se ponašaju tako, a ja vam sigurno kažem – imamo mehanizme, mogućnosti i izbori će se održati, ističe Juratović.

Tvrdi da stvaranje Herceg-Bosne ne dolazi u pitanje i da stvaranje teritorija po nacionalističkoj ideologiji ne dolazi u obzir ni po koju cijenu, ali da je potrebno riješiti i problem preglasavanja u FBiH.

Smatra da se međunarodna zajednica mora prestati ponašati tako da je vuku za nos.

– Jako je bitno da se angažiraju, prije svega OHR, on ima te ovlasti. Glavni zadatak međunarodne zajednice je demokratizirati BiH i povesti je na put u EU.

Svakoga ko to koči, na bilo koji način, treba sankcionirati, zaključuje Juratović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.