Kadar HDZ-a Josip Brkić Ambasadi Izraela kazao kako demarš ministrice Turković nije zvaničan stav BiH

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova Izraela i ambasadi ove države u Tirani, povodom stavova ambasade o izbornom zakonu BiH.

Podsjećamo, iz Ambasade Izraela istakli su kako su prijedlozi “hrvatske strane” u BiH povodom izmjena nacionalnog Izbornog zakona dobrodošli.

Državna ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je u demaršu istakla kako:

“Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini”.

Prijedlozi “hrvatske strane” ili HDZ-a BiH uglavnom su usmjereni ka održavanju koncepta “konstitutivnosti naroda” koji je suprotan građanskom konceptu, te između ostalih diskriminiraju i jevrejsku manjinu u našoj državi.

“Danas, tokom telefonskog razgovora sa ambasadorom Nj.E. Noah Gal Gendlerom, prenio sam poruku da demarš poslan Ambasadi Izraela u Tirani nije zvanična pozicija države BiH,

već samo stajalište jedne političke stranke”, kazao je Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

Nastavlja se Brkićeva reakcija na reakciju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je danas Turković također uputio oštre kritike povodom demarša ističući kako ministrica zloupotrebljava svoj položaj i “iznosi lične i stranačke stavove o bitnim pitanjima” bez da se prethodno konsultira sa Predsjedništvom koje je nadležno za definiranje kursa vanjske politike države.

Da Brkić koji dolazi iz HDZ-a, stranke koja je “hrvatska strana” čiji su prijedlozi izmjene Izbornog zakona BiH “dobrodošli”, čini se djeluje paralelno u okviru institucija BiH i komunicira sa diplomatskim predstavništvima, uopće ne čudi, budući da takvo nešto već godinama rade i snage iz manjeg bh. entiteta Republika Srpska.

HDZ počeo je doslovno prepisivati iz knjige “Uputstvo za (zlo)upotrebu institucija BiH” čiji je autor SNSD – piše Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.