Kandidat za načelnika Srebrenice Alija Tabaković zabrinut: “Nema nikakve kazne za one koji su vršili zloupotrebe!”

Sastanak koalicije “Moja adresa Srebrenica“, na kojem će se odlučiti kako dalje postupiti kada je u pitanju održavanje ponovnih izbora u Srebrenici, zakazan je za sutra – potvrdio je Feni kandidat te koalicije za načelnika opštine Srebrenica Alija Tabaković.

Komentirajući odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH da ponovni izbori u Srebrenici budu održani 21. februara, Tabaković ocjenjuje da je to kratak period za organizaciju ovako složenog procesa izbora u Srebrenici.

On je ponovio nezadovoljstvo zbog neuvažavanja njihove žalbe u vezi sa glasovima putem pošte, čime su, kako kaže, zakinuti sigurno za dva odbornička mandata. Putem pošte, dodao je, nije stiglo oko 800 glasova Bošnjaka koji su se prijavili da glasaju putem pošte iz dijaspore.

Također, ističe da je najveći teret odgovornosti prebačen na biračke odbore koji jesu jednim dijelom odgovorni, ali ne svi na isti način.

– Nema nikakve kazne za one koji su vršili zloupotrebe kada su u pitanju politički subjekti koji su prijavljivali učešće na izborima i nisu osvojili ni jedan glas. I u startu se znalo da oni pripremaju izbornu krađu preko biračkih odbora. Mi ćemo u narednim danima donijeti odluku šta i kako dalje postupati – poručio je Tabaković.

Ponovni izbori u Srebrenici, prema jučerašnjoj odluci CIK-a, bit će kao i u Doboju, održani u nedjelju, 21. februara.

CIK je ranije utvrdio u obje izborne jedinice Srebrenica i Doboj veliki broj povreda pravila izbornog procesa i nemogućnosti ostvarivanja izbornog prava određenih učesnika u izbornom procesu.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.