Koalicija Država nema dilemu, javno su podcrtali: U novoj podjeli političkog utjecaja, BiH mora biti na strani Zapada

Koalicija Država komentirala je rezultate izbora u Francuskoj i Sloveniji te su poručili kako su ohrabrujući pokazatelji da je ideja ujedinjene Evrope i dalje jača od snaga koje su za njenu razgradnju.

Kada je riječ o Francuskoj, iz ove koalicije su saopćili kako Emmanuel Macron nije idealan predsjednik, naročito zbog toga što je imao negativan stav o proširenju EU na Zapadni Balkan, ali da je njegov izbor svakako bolji od izbora Marine Le Pen.

Također, ističe se da kako je važan Macronov izbor za Evropu, njenu ideju i otvaranje mogućnosti da ona bude i dalje ekonomska lokomotiva, ali i institucionalna zaštitnica demokratije, ljudskih prava i sloboda, tako je i za našu regiju važna pobjeda Roberta Goloba na izborima u Sloveniji.

“Janez Janša je predstavljao retrogradno političko lice u regiji, a nakon non-papera po kojem se trebala faktički podijeliti Bosna i Hercegovina, svrstao se na stranu neprijatelja naše države.

On je konstantno podržavao ideje podjela i razdora slične nastojanjima Milorada Dodika, mađarskog premijera Orbana i donedavno ruskog predsjednika Vladimira Putina. Izbor Macrona i Goloba, uz nove geostrateške odnose u svijetu izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, otvara novu priliku za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Mirsad Hadžikadić.

Naglašava kako građani BiH ne smiju propustiti priliku.

“Važno je i da mi ovdje odbacimo retrogradne nacionaliste sa vlasti, kao i maligni uticaj Putinovih saveznika, te u ovom historijskom trenutku koji se upravo dešava u Evropi, novoj političkoj realnosti, izaberemo ljude koji znaju, žele i istinski žive vrijednosti demokratske Evrope.

Historija nam se odvija pred očima i građani Bosne i Hercegovine ne smiju propustiti ovu priliku.

U novoj podjeli političkog uticaja, mi moramo biti na strani istinske demokratije i na tim vrijednostima razvijati BiH”, kazao je Mirsad Hadžikadić, kandidat Koalicije Država za člana Predsjedništva BiH i lider Platforme za progres.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.