Stigao prijedlog: “Isplatite nezaposlenima i penzionerima po 400 KM!”

Klub zastupnika Koalicije Država u Parlamentu Federacije BiH predstavio je danas inicijativu prema Vladi tog entiteta da pod hitno pristupi izradi rebalansa budžeta Federacije za tekuću godinu.

„Prikupljeni direktni i indirektni porezi drastično su veći u odnosu na planirani budžet, a ukoliko se isti trend nastavi Federalna vlada imaće u ovoj godini na raspolaganju dodatnih 220 miliona KM.

Zbog toga pozivamo vladu da konačno prizna nove ekonomske i socijalne okolnosti, te enormna poskupljenja i inflaciju, kako bi se barem donekle, za najugroženije kategorije stanovništva budžetskim preraspodjelama ublažio ekonomski šok.

Konkretno,87 tražimo hitni rebalans budžeta kako bi se ovaj novčani višak usmjerio za jednokratnu pomoć u iznosu od 400 KM penzionerima sa najnižim penzijama i nezaposlenima.

Prema računici, oko 543 hiljade osoba u Federaciji BiH može dobiti ovu više nego korisnu pomoć“, istakao je Adis Arapović, zastupnik Zelenih BiH i šef kluba Država

“Trenutno se na tržištu dešava ekonomski cunami. Ovo što radi Novalić je neko stranačko krpljenje raznim stimulacijama i donacijama.

Tako se ne rješavaju problemi. Premijer je nekredibilan, jučer je izjavio da nije bitno da li se autoput pravi ili pet ili šest godina, a prije toga je govorio da će do danas biti napravljen. Ne treba vjerovati ni Novaliću od prije šest godina niti ovom od danas.

Koalicija Država je progresivni i vitalni dio opozicije. Važno je da političari ne stavljaju stranke ispred interesa građana i to je ono što mi radimo.

Trebaju nam duboke promjene i treba vidjeti šta političari govore danas, a šta su govorili prije pet ili šest godina”, ističe Obradović. naglasio je kako je rebalans budžeta jedino rješenje za ublažavanje problema građana.

“Rebalans budžeta je jedini pravi odgovor i tako je jedino moguće iznivelisati višak prihoda i tako se jedino može pomoći najugroženijem dijelu našeg stanovništva”, poručio je Amer Obradović.

„Mi smatramo da živimo u vanrednom stanju. Globalno se dešavaju tektonske promjene, kako na političkom, tako i na ekonomskom, energetskom, sigurnosnom planu. Sve vlade u našoj zemlji, a posebno Federalna Vlada, moraju biti u stalnom zasjedanju.

Od vitalnog je značaja da se aktiviraju sve institucije i javni subjekti, naročito u energetskom i poljoprivrednom sektoru.

Vlada Federacije mora znati šta ćemo raditi ako ne bude ruskog gasa na jesen. To će značiti ogroman pritisak na elektroenergetski sistem, a ako ne bude brze pripreme može nam se desiti havarija dosad neviđenih razmjera.

Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji se predugo čeka, jedno je od obaveznih rješenja“, kaže prof.dr. Bahrudin Šarić, zastupnik Zelenih BiH i član Kluba Država.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.