Koalicija ‘Država!’ obavjestila javnost: “Vladini zakoni ne donose veće plate, samo veći budžetski kolač!”

Klub zastupnika “Država!” u Federalnom parlamentu traži povlačenje Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Vladini zakoni ne donose ni veće plate ni rasterećenje privrede, samo veći budžetski kolač.

Zbog brojnih primjedbi koje su od ključnih socijalnih partnera iskazane o sadržaju ova dva zakona, primarno od sindikata i poslodavaca, zbog zaobilaženja Zaključka Zastupničkog doma, kojim je razmatranje ova dva zakona uslovljeno istovremenim razmatranjem Zakona o minimalnoj plaći, zbog izostanka temeljite javne debate, obuhvatne analize i projekcije efekata ova dva zakona, zbog brojnih primjedbi specifičnih branši, čije ranije sugestije i argumenti nisu uzeti u obzir, Klub zastupnika “Država!” u Federalnom parlamentu smatra da se ovi i ovakvi zakoni ne trebaju donositi.

Takođe, zbog ogromnog rizika da se temeljni fiskalni zakoni donose u kriznim vremenima, galopirajućoj inflaciji i nadolazećoj recesiji, kada se nikakve ozbiljne projekcije i ne mogu praviti, pa je time rizik od nepovratnih negativnih posljedica veći, o ova dva zakona se ne treba raspravljati površnim tumačenjima i lažnim obećanjima.

Konačno, zbog rizika da dobri elementi ovih zakona ne budu uobzireni negativnim ishodom prilikom glasanja zastupnika, smatramo da prolongiranje razmatranja i izjašnjavanja o ova dva zakona svim socijalnim partnerima, poslodavcima i radnicima, Vladi Federacije BiH, te svim građanima Federacije BiH, ne može napraviti nikakvu štetu.

Samo veći budžetski kolač

Ne ulazeći u brojne nedostatke, kontradiktornosti i greške u tekstu ovih zakona, koji su posljedica odbijanja Vlade da prihvati bilo koju dobronamjernu sugestiju onih kojih se zakoni najviše tiču, sve objektivne analize i simulacije dokazuju da ovi Vladini zakoni ne donose ni veće plate ni rasterećenje privrede, samo veći budžetski kolač, veću prosječnu platu na papiru, a manja primanja radnika uz veća opterećenja poslodavaca.

Zbog svega navedenog, a da bi spriječili da ova neodgovorna, nelegitimna, krnja i korupcijskim aferama obilježena Vlada, još jednu svoju lošu namjeru podvali Parlamentu kao nužnu reformu, pozivamo zastupnice i zastupnike da podrže brisanje ova dva zakona iz dnevnog reda sjednice Federalnog parlamenta, zakazane za ponedjeljak 28. 03. 2022., a stručnu javnost, socijalne partnere, poslodavce, sindikate, radnike, obrtnike, freelancere i sve kojih se ovi zakoni tiču, da naprave dodatni pritisak, kako bi se spriječila još jedna epohalna greška, skuplja i gora od debakla sa termo-blokom 7, kaže se u saopštenju Kluba zastupnika “Država!” u Parlamentu Federacije BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.