Naša dijaspora može sve: U Chicagu postavljen bilbord u znak sjećanja na srebrenički genocid

U Chicagu postavljen bilbord u znak sjećanja na srebrenički genocid.

Centar za kulturu BICC Chicago (Bosnian Islamic Cultural Center) objavio je na svojoj Facebook stranici fotografiju velikog bilborda na autoputu O'Hare, postavljenog u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ovaj bilboard sa porukom “Nikada ne zaboravite genocid u Srebrenici; 8.372 razloga da se ne zaboravi 11. juli 1995.” nalazi se na autoputu u blizini aerodroma O'Hare, na adresi: 6100 North River Road, Rosemont, IL 60018.

Rezolucijom 310, Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država 2017. godine jednoglasno je usvojio Rezoluciju o Srebrenici, kojom se zločin iz jula 1995. godine definira kao genocid.

– Potrudili smo se da Chicago ove godine bude u znaku Srebrenice, navode iz Centra za kulturu BICC Chicago, te najavljuju kako će u narednom periodu raditi na tome da se u Chicagu 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Džemat Bosnian Islamic Cultural Center, poznatiji kao “džemat na Westernu”, smješten je u sjevernom dijelu Chicaga. Osnovan je početkom ovog milenijuma, tačnije 2005.godine, na inicijativu velikog broja Bošnjaka koji su se nastanili bliže središtu grada Chicaga iz potrebe da se češće susreću i druže, kao i da edukuju svoju djecu.

Inače, juli je u znaku sjećanja na više od 8.372 žrtve srebreničkog genocida, počinjenog prije 26 godina u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda Srebrenica. Ovim povodom organizuju se brojne komemoracije širom svijeta, što od strane bosanskohercegovačke dijaspore, tako i od velikog broja lokalnog stanovništva.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.